Limba

Trimis la data: 2010-01-17 Materia: Biologie Nivel: Gimnaziu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 1007
Autor: Horhe96 Dimensiune: 115kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Limba
Limba (lat.: Lingua, grec.: Glossa) este un organ musculos, acpoperit de mucoasă, foarte mobil, cu sensibilitate tactilă mare, aflat în cavitatea bucală a animalelor şi omului. Are rol în prehensiunea alimentelor, în masticaţie, deglutiţie. Prin faptul că este dotată cu un tip special de chemoreceptori (mugurii gustativi), este considerată "organul simţului gustativ", dar are un rol imporatant şi în olfacţie. La om şi primate are rol şi în fonaţie.

Referat despre Limba
Anatomia limbii
Partea dorsală a limbii Dorsum linguae este uşor bombată, partea anterioară fiind liberă cu un şanţ median Septum linguae fiind locul de inserţie a muşchilor limbii (care sunt bogat vascularizaţi şi inervaţi), în partea posterioară mucoasa limbii prezintă deschiderea glandelor salivare, partea ventrală (inferioară), median este legat de planşeul cavităţii bucale prin frâul limbii (Frenulum linguae), astfel încât numai vârful limbii este liber. Baza limbii (Radix linguae) este prin muşchi şi ligamente fixat de laringe.

Mucoasa limbii
Mucoasa dezvoltată care acoperă limba este continuarea mucoasei cavităţii bucale pe care se află papilele linguale (Papillae linguales), prelungiri cu forme diferite Papillae filiformes, Papillae conicae, Papillae lentiformes cu rol mecanic (la rumegătoare aceste papile sunt acoperite cu strat cornos ceea ce determină aspectul aspru al limbii).

Papilele gustative (Papillae gustatoriae) ce au forma de ciupercă (Papillae fungiformes) care sunt terminaţiile nervilor glosofaringian şi facial au rol senzitiv: tactil, termic şi gustativ. Pe marginea limbii se află papilele Papillae vallatae ce sunt înconjurate de un brâu de glande salivare, pe când Papillae foliatae (papilele lamelare) dezvoltate la cabaline, nu sunt prezente la toate mamiferele.
Mucoasa limbii conţine mai ales la baza limbii numeroase glande salivare.

Mai demult s-a căutat zonarea limbii după simţul gustativ (sărat, acru, dulce) teoria lui David Hänig (1901) teorie ce azi este considerat falsă.

Rolul limbii
Limba are rolul de prehensiune (la unele animale) transport, amestec cu saliva şi ajutor în masticaţia şi deglutiţia hranei la nivelul faringelui.

La om are un rol important în vorbire, formarea sunetelor articulate.
De asemenea joacă un rol important ca organ gustativ (a gustului dulce, acru, amar, sărat, gras) aceste papile gustative fiind uniform repartizate pe suprafaţa limbii, cu excepţia gustului amar care este mai bine reprezentată la baza limbii.

Inervaţia limbii
Limba prezinta mai multe tipuri de inervatie:
- senzitiva: de la perechea V de nervi cranieni(trigemeni), prin acetsi nervi putem simti temperatura alimentelor.

- motorie: de la perechea XII de nervi cranieni(hipoglosi), acesti nervi intervin in miscarile limbii in deglutitie, masticatie.

- senzoriala: aceasta inervatie constituie calea de conducere a analizatorului gustativ: Protoneuronul (primul neuron) caii gustative se afla in ganglionii anexati nervilor VII(ggl geniculat), IX si X( ggl inferior pentru ambii nervi), dendritele lor vin la baza radacinii limbii de unde vor culege informatii gustative. Axonii lor, se indreapta catre bulbul rahidian(nucleul solitar) unde se afla deutoneuronul(al II-lea neuron) caii gustative.

Axonii din nucleul solitar se incruciseaza, strabat in directie ascendenta toate cele 3 etaje ale trunchiului cerebral si se indreapta spre talamus. In talamus se afla cel de-al III-lea neuron al caii gustative, axonii din talamus vor proiecta in partea inferioara a girului postcentral. Aici se analizeaza si se elaboreaza senzatia de gust.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.