Limba ca sistem si structura

Trimis la data: 2013-03-11
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 10
Nota: 9.21 / 10
Downloads: 0
Autor: Micleusanu Valeria
Dimensiune: 26kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Definitie de sistem si structura: Sistem-un complex de elemente care se influenteaza reciproc si sunt coordonate intre ele in vederea implinirii unor functii comune;un ansamblu de elemente organizate. Structura-totalitatea relatiilor care organizeaza elementele intr-un sistem integru. Savantii care s-au ocupat de aceste subiecte: Despre SISTEM: Iu.Stepanov sustine ca sistemul constituie o "integritate ce-si domina partile sale componente si cuprinde si cuprinde unitatile si relatiile dintre ele". B.A.Serebrennikov emite o idee similara: sistemul cuprinde atit relatiile,cit si elementele intre care se stabilesc asemenea legaturi sau relatii,el este categorisit drept un ansamblu organizat ierarhic,ce poseda structura si incorporeaza aceasta structura intr-o anumita substanta,pentru a realiza scopuri determinate.
E.Benveniste observa ca " fiecare sistem,fiind alcatuit din unitati care se conditioneaza reciproc,se deosebeste de celelalte prin ordonarea interna a unitatilor sale,cardonare care reprezinta propria sa structura". Despre STRUCTURA: B.A.Serebrennikov : Structura este in exclusivitate anslamblul de raporturi si legaturi intre elemente.
Sistemul si structura sunt uneori analizate in proiectie "orinzontala" si "verticala".

Astfel.A. Reformatski sustine ca "limba constituie un sistem prin structura",deoarece sistemul denota legaturile si interdependenta unitatilor limbii "pe orizontala",iar structura vadeste "aspectul vertical".2.Notiunea de semn lingvistic.Limba ca sistem semiotic: Notiunea de semn in general: Semn-tot ce arata,indica ceva;manifestare exterioara a unui fenomen care permite sa se precizeze natura lui;element perceptibil prin simturi si care reprezinta,indica sau exprima ceva diferit de sine insusi.

Saussure defineste semnul ca o combinatie dintre concept si imagine acustica,insa apoi aceste 2 cuvinte sunt inlocuite cu semnificat si semnificant.Un semn este tot ce poate fi considerat ca un substitut simbolic pentru altceva. Acest altceva nu trebuieneaparat sa existe sau sa se gaseasca undeva in momentul cand semnul ii tine locul. Umberto Eco
Teoria semnului lingvisticin viziunea lui Saussure.Limba ca sistem semiotic:

Limba ca sistem ce nu cunoaste decit propria sa ordine este pertinent analizata prin metafora jocului de sah. O partida de sah, afirma Saussure este realizarea artificiala a ceea ce limba ne prezinta sub o forma naturala. O stare a jocului corespunde unei stari a limbii. Valoarea pieselor depinde de pozitia lor pe esichier asa cum in limba valoarea fiecarui termen depinde de opozitia cu toti ceilalti termeni. Fiecare mutare pune in miscare o singura piesa, dar poate revolutiona ansamblul partidei, influentind si piese momentan in afara jocului (CLG: 125-126)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.