Limba si comunicarea

Trimis la data: 2013-07-01
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 61
Nota: 8.65 / 10
Downloads: 1
Autor: melania.gabriela
Dimensiune: 116kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Comunicarea este o dimensiune fundamentala, intrinseca a fiintei umane, o modalitate prin care omul se raporteaza la ceilalti si se defineste in relatie cu societatea si cu lumea, este "liantul si, totodata, numitorul comun al diverselor perspective posibile asupra umanului. Ea nu poate lipsi din definitia omului, dupa cum nu lipseste nici din textura intima a fiintei sale" (Mihai Dinu, Comunicarea, Editura Orizonturi, Bucuresti, 2007). Astfel, in diacronia antropologica si culturala homo sapiens, homo faber, homo ludens, homo artifex, homo religiosus, apare si homo communicans, ca sugestie a rolului pe care il are comunicarea in definirea umanului din perspectiva moderna.

Referate similare:

Conform Gramaticii Academiei (2005, voi. I), "comunicarea lingvistica - in componenta sa constructiva - reprezinta un proces care se bazeaza pe existenta unui fond comun si relativ stabil de unitati lingvistice apte de a fi incluse, in virtutea unor reguli, de asemenea comune si relativ stabile, in componenta unor semne lingvistice superioare ca intindere si complexitate, marcate insa prin specificitate si efemeritate, trasaturi variind intre stereotip/ comun si (strict) specific/particular, intre repetabil/durabil si efemer/strict circumstantial si personal".

Orice mesaj decodificat devine comunicare, fie el verbal, fie nonverbal, daca avem in vedere ca si tacerea, gestica, mimica, atitudinea, pozitia corpului se constituie in informatie, astfel incat absenta intentiei comunicative nu anuleaza comunicarea.Comunicare (cuvant in a carui evolutie se gaseste si forma cuminecare) inseamna "a fi impreuna cu", "a impartasi si a te impartasi", "a realiza o comuniune de ganduri". Este un proces de transmitere a unui mesaj de la o sursa catre o destinatie, folosind un anumit cod si un anumit canal. Codurile specifice prin care se realizeaza in mod curent comunicarea verbala sunt limbile folosite de diverse popoare.

Totodata, comunicarea nu are exclusiv functia de transmitere a informatiei, ea fiind si un mijloc de a stabili si de a mentine diverse tipuri de relatii sociale.In epoca moderna, actul comunicarii este vazut cu atat mai mult ca o unitate a informatiei cu dimensiunea relationala, aceasta din urma fiind si ea purtatoare de semnificatii. Se accepta, de asemenea, marea diversitate a codurilor utilizate (sunet, cuvant, imagine, gest, cinetica etc.), impreuna cu multitudinea canalelor (auditiv, vizual, tactil, olfactiv etc.).

Asa cum arata Tudor Vianu in Dubla intentie a limbajului si problema stilului, "Cine vorbeste A©comunicaA>> si A©se comunicaA>>. O face pentru altii si o face pentru el. in limbaj se elibereaza o stare sufleteasca individuala si se organizeaza un raport social. Considerat in dubla sa intentie, se poate spune ca faptul lingvistic este in aceeasi vreme A©reflexivA>> si A©tranzitivA>>. Se reflecta in el omul care il produce si sunt atinsi, prin el, toti oamenii care il cunosc. in manifestarile limbii radiaza un focar interior de viata si primeste caldura ori lumina o comunitate omeneasca oarecare".

Componentele actului de comunicare
Emitatorul este instanta care transmite o informatie, un mesaj.Receptorul este destinatarul mesajului respectiv. intr-un act de comunicare pot exista mai multi emitatori si mai multi receptori. De cele mai multe ori, participantii la un act de comunicare sunt, in acelasi timp, emitatori si receptori.

Mesajul este secventa de semnale (verbale sau nonverbale) pe care emitatorul o transmite catre receptor. Pentru a fi inteles, mesajul trebuie construit din unitati sau elemente cunoscute deopotriva de emitator si de receptor.Codul reprezinta ansamblul acestor elemente, care pot apartine unei limbi, dar si gesticii, mimicii, pozitiei corpului etc. ; de asemenea, pot fi o suita de semnale sonore sau vizuale de diverse tipuri (alfabetul morse, semnele de circulatie).

Canalul reprezinta mediul de transmitere a mesajului. El poate fi natural sau artificial: aerul, scrisoarea, biletul, telegrama, telefonul, faxul, posta electronica etc. Zgomotele, scrisul necitet, greselile de tipar sunt factori care pot ingreuna comunicarea.Contextul este ansamblul factorilor care, dincolo de sensurile determinate de structura lingvistica a enunturilor, afecteaza semnificatia acestora. Pe de o parte, el cuprinde datele situatiei de comunicare (identitatea, rolul si statutul social al interlocutorilor, locul si momentul comunicarii, iar pe de alta parte, include supozitii despre ceea ce interlocutorii stiu sau considera de la sine inteles despre opiniile si intentiile lor in situatia data, ceea ce nu se spune, dar se presupune de catre acestia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.