Limbajul corpului

Trimis la data: 2006-03-07
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 7.50 / 10
Downloads: 18
Autor: Annya
Dimensiune: 23kb
Voturi: 380
Tipul fisierelor: rar
Acorda si tu o nota acestui referat:
Limbajul corpului - Limbajul gestual este caracteristic tuturor oamenilor şi copii orbi nu sunt o excepţie. Altceva este cum copii orbi folosesc “limbajul corpului”, dacă este adecvată şi înţeleasă mimica ţi pantomimica lor.Limbajul corpului
Limbajul corpului - În calitate de experiment au fost petrecute activităţi pentru formarea mijloacelor neverbale de comunicare cu elevii şcolii internat pentru orbi în anul 2001. Au fost selectaţi 35 de elevi orbi din clasele VI- XII, unii dintre ei aveau uşoare dificultăţi motorii. Primele activităţi au demonstrat că nivelul îndeplinirii acţiunilor gestuale nu depind de vârsta elevilor, ci de vârsta la care aceştia şi-au pierdut vederea.

Limbajul corpului - Copii orbi din naştere nu erau capabili să reproducă acţiunile numite de pedagog. Iar elevii ce şi-au pierdut vederea mai târziu şi au folosit vorbirea gestuală anterior nu îndeplineau toate acţiunile corect, dar totuşi unele le reproduceau. La aceşti elevi s-a observat o mimică şi pantomimică puţin dezvoltată, acţiuni haotice, multiple perseveraţii, sau lipsa acţiunilor în general.

Pentru început s-a făcut diagnosticarea capacităţii copiilor de a-şi folosi “limbajul corpului”. După însărcinarea pedagogului elevii reprezentau diferite stări emoţionale cu ajutorul mimicei şi anume : zâmbetul, mirarea, durerea, părerea de rău, tristeţea. Rezultatele au demonstrat că cel mai accesibil pentru orbi este exprimarea bucuriei, în celelalte cazuri elevii întâmpinau mari dificultăţi.

La următoarea etapă elevii trebuiau să reprezinte prin gesturi unele acţiuni şi idei, dintre care: “ acesta-s eu”, “da”, “nu”, “la revedere”, “linişte”, “vino încoace”, “extraordinar”, “nu e voie”, “închinarea”. Cel mai simplu pentru elevi a fost gestul “da”. În unele cazuri 2/3 din elevi refuzau îndeplinirea acţiunii, deoarece nu o cunoşteau.

În cercetarea experimentală s-a observat nivelul jos al calităţii limbajului gestual faţă de mimica elevilor orbi. Acesta se explică prin faptul că unele structuri mimice se formează în baza reflexelor, pe când acţiunile gestuale sunt rezultatul învăţării sociale şi necesită un permanent control vizual.

Din această cauză o atenţie deosebită trebuie acordată limbajului gesturilor şi mimicei în cadrul orelor şi în afara lor. În acest scop se aduc unele recomandări:

- Multiple probleme din viaţa de zi cu zi apar din cauza că oamenii nu ştiau să-şi organizeze corect comunicarea. La elevii orbi, fără ajutor special, limbajul gestual spontan nu apare, de aceea dezvoltarea acestuia decurge mai uşor când se combină cu conţinutul lecţiei. Insuficienţa repertoriului neverbal al elevilor orbi se răsfrânge negativ asupra integrării lor în mediul văzătorilor.

- Mulţi copii se neliniştesc, sunt neîncrezuţi şi retrăiesc în timpul comunicării, din cauza că nu ştiu cum îi vor percepe cei din jur.

- Folosirea permanentă a mijloacelor neverbale ale comunicării în timpul orelor şi în afara lor îi face pe elevi să se simtă mai lejer, şi să-şi perfecţioneze vorbirea gestuală până la cel mai înalt nivel.

- Fiecare elev trebuie abordat individual, este necesar de ţinut cont de particularităţile şi posibilităţile fiecăruia.

- Trebuie de atras atenţia asupra corectitudinii îndeplinirii anumitor gesturi, o acţiune greşită se poate automatiza şi apoi e mai dificil de corectat. Trebuie de învăţat pe copii să întoarcă capul spre vorbitor în timpul comunicării; să ridice corect mâna când vrea să răspundă ş. a.

- Este necesar să-i îndemnăm pe elevi să-şi exprime emoţiile, dorinţele, necesităţile prin gesturi adecvate şi de exclus unele gesturi nepermise.

- În scopul compensării insuficienţei vorbirii gestuale, trebuie de insistat asupra folosirii unei vorbiri expresive, emoţionale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.