Limbi internationale artificiale sau create

Trimis la data: 2021-12-11
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 9.02 / 10
Downloads: 0
Autor: manuela_dinca
Dimensiune: 127kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: docx
Acorda si tu o nota acestui referat:
Limbile artificiale sunt limbile a caror fonologie, gramatica si vocabular au fost inventate de catre un om sau un grup mic de oameni cu scopul de a favoriza o mai usoara comunicare intre oameni. Aceste limbi sunt secundare si nu urmaresc inlocuirea primei limbi. Ele imprumuta din alte limbi sau evolueaza de la limbi construite anterior.
Exista mai multe tipuri de limbi artificiale, care pot fi grupate in doua categorii : limbi construite a priori (pe baza sistemelor filozofice, logice, de simboluri, de sunete, etc) si limbi construite posteriori (limbile create pornind de la limbile umane deja existente).

Despre limbile construite a priori, Gaston Wlatcy spune ca sunt limbile care au proprietatea de a fi falsificate din toate partile de catre inventatorii lor, fara a imprumuta nimic din limbile naturale, acest lucru facandu-le foarte interesante din punct de vedere lingvistic, deoarece ele pot fi eliberate de orice conventie stabilita de limbile naturale.

Nu sunt foarte multe exemple de limbi a priori, dar, dintre cele care sunt, unele evidentiaza inventivitatea spiritului uman, creativitatea si spiritul ludic. Spre exemplu Solresol, creata de Francois Sudre, care se bazeaza pe note muzicale ca silabe si poate fi cantata, fluierata sau reprezentata prin culori ori semnele degetelor. Ea poseda un vocabular constient elaborat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.