Limbi minoritare in Romania

Trimis la data: 2017-10-29
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 9.41 / 10
Downloads: 0
Autor: smary
Dimensiune: 1699kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
DISCLIPLINA: SOCIOLINGVISTICA

LIMBI MINORITARE IN ROMANIA

Limba romana are 4 dialecte. Acestea sunt: daco-romana, aromana, meglenoromana si istroromana. Limba romana face parte din grupul apenino-balcanic al limbilor romanice, la baza acesteia aflandu-se limba latina.
INTRODUCERE

In sistemul Consiliului Europei, limbile minoritare din Romania sunt protejate de "Carta europeana a limbilor regionale sau minoritare"1. Definitia acesteia este mentionata in brosura Consiliului Europei numita "Sa dam cuvantul limbilor regionale sau minoritare!":
"Carta este singurul instrument juridic international care instituie obligatii si care este focalizat pe protectia limbilor minoritare. Carta este un tratat conceput de Consiliul Europei si este monitorizata in mod constant. Procesul de monitorizare implica toate partile: reprezentantii guvernului, administratia, ONG-urile si alti reprezentanti ai vorbitorilor limbilor respective."
Scopul acestei carte este sa imbunatateasca folosirea limbilor minoritare in sistemele de educatie, in justitie, mass-media, sa incurajeze folosirea acestor limbi in viata sociala, in activitati culturale, in context administrativ si economic.

Limbile minoritare se considera a fi "limbile folosite in mod traditional intr-o anumita zona a unui stat de catre cetatenii acelui stat care constituie un grup numeric inferior restului populatiei statului"2. A nu se confunda limbile minoritare cu dialectele limbii oficiale ale statului sau cu limbile imigrantilor.

Limba romana are 4 dialecte. Acestea sunt: daco-romana, aromana, meglenoromana si istroromana. Limba romana face parte din grupul apenino-balcanic al limbilor romanice, la baza acesteia aflandu-se limba latina.

Dacoromana sau dialectul nordic este vorbita ca limba materna de catre majoritatea populatiei din nordul Dunarii si in Republica Moldova dar si in vecinatatea acestor state, in Ucraina, Ungaria, Serbia si Bulgaria iar in Croatia si Bosnia-Hertegovina se vorbeste in grupuri restranse.
Numarul vorbitorilor dialectului dacoroman este de cca. 27.000.000.

Dialectul dacoroman are 5 subdialecte:
a. Subdialectul muntean: in Muntenia, Dobrogea, Oltenia ( cu exceptia zonei de nord vest), in sud si sud-estul Transilvaniei.
b. Subdialectul moldovean: in Moldova, Basarabia, Bucovina si partea de nord-est a Transilvaniei.
c. Subdialectul banatean se foloseste: in Banat, in nord-vestul Olteniei in sud-vestul Transilvaniei.
d. Subdialectul crisean: in Crisana si in vestul Transilvaniei.
e. Subdialectul maramuresean se foloseste in nordul tarii.

Dialectele sudice, adica aromana, meglenoromana si istroromana se vorbesc in sudul Dunarii: in Croatia, Serbia, Bosnia-Hertegovina, Macedonia, Bulgaria, Grecia si Albania.

Aromana este vorbita in jumatatea nordica a Greciei, jumatatea sudica a Albaniei, in partea de sud a Macedoniei si in sud-vestul Bulgariei. In mod restrans se mai vorbeste si in Serbia si Bosnia-Hertegovina.

Numarul vorbitorilor: intre 300.000 si 600.000.

Meglenoromana se vorbeste in cateva localitati din nordul Greciei si sudul Macedoniei.

Numarul vorbitorilor: ca. 5000-8000.
Istroromana se foloseste in peninsula Istria - Croatia, in apropiere de granita cu Italia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.