Literatura Romantica

Trimis la data: 2004-12-25 Materia: Romana Nivel: Liceu Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 1978
Autor: Preda Roxana Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: rtf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Romantismul este o miscare artistică si filozofica apăruta în ultimele decenii ale secolului XVIII în Europa , care a durat mare parte din secolul XIX . A fost o mişcare contra rationalismului care marcase perioada neoclasica , ce se va pierde la apariţia spiritului romantic. Iniţial, doar o atitundine, o stare de spirit, Romantismul va lua mai târziu forma unei mişcări.

Autorii romantici au scris din ce în ce mai mult despre propriile lor sentimente, subliniind drama umană, iubirea tragică, ideile utopice. Dacă secolul XVIII a fost marcat de obiectivitate şi ratiune, începutul secolului XIX va fi marcat de subiectivitate, de emoţie şi de eul interior.

Curent de mare diversitate şi amploare ( europeană şi extraeuropenană) , apare complex şi adeseori contradictoriu. Mentaliatea romantică marchează întregul câmp umanistic al culturii- istoriografia, filozofia, estetica, literatura, muzica, artele plastice.

Exprimându-se sub forma unei crize morale, sau deopotrivă, a unei ferme luări de poziţie, ajungându-se chiar la tonuri revoluţionare, romantismul literar a însemnat o declanşare în conştiinţa scriitorului a unor probleme, întrebări, şi răspunsuri pasionate. S-au înfruntat poziţii umaniste, axtiviste, progresiste, cu poziţii decepţioniste şi retrograde, potrivit individualităţii şi ambianţei, intereselor şi mentalitătilor de clasă, temperamentului şi educaţiei, concepţiilor şi structurii morale a fiecarui scriitor.

Aceasta a făcut ca în operele romantice să apară speranţe entuziaste sau tonuri de întunecat pesimism; abordarea energică a problemelor actualitaăţii, sau evadarea în orizonturile exotismului; priviri încrezătoare spre viitor sau retrageri dezolate în lumea trecutului; puneri îndrăzneţe de întrebări sau încercari de diversiune; îndemnuri spre acţiune sau anchilozări în pasivitatea contemplaţiei. În felul acesta, se pot descifra în sânul romantismului linii antagonice, contradictorii- fapt care dă o imensă varietate de moduri artistice curentului romantic.

Atraşi de studiul trecutului şi dotaţi cu o înţelegere a istoriei pe care predecesorii lor n-o avuseseră, romanticii au simţul succesiunii epocilor, al instabilităţii, al devenirii, al schimbării starilor de lucruri şi a oamenilor.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.