Literatura - experienta in cunoasterea deplina a omului si a vietii

Trimis la data: 2015-04-29
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.73 / 10
Downloads: 0
Autor: sb.nataoleg
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Literatura este o activitate fundamenatala pentru intretinerea conditiei intelectuale, imbogatirea cunostintelor si a limbajului deoarece citind profund orice opera valoroasa contribui la cunoasterea mai adinca a vietii din diverse perspective,dezvoltarea mentala,dar totul depinde nu numai de lector dar si de reflexitivitatea si treanzitivitatea pe care o reda autorul prin operele sale. precum mentioneaza Mario Vargos Llosa ,,doar in literatura regasim o cunoastere deplina a omului" deoarece fiecare opera literara dezvaluie aspecte ale realitatii.
O calatorie nu inseamna doar vizitarea unor lacase,o calatorie inseamna o parcurgere prin puntea ce se intinde intre mine-cititor si autor,intilnindu-se in atmosfera si conflictul povestirii,traind sentimentele autorului de iubire,frica,ura,fericire etc. Uneori chiar regasesc in personajele din carte pe insusi autorul,descoperind ginduri si pasiuni pe care le-a avut la acel moment.

Un rol important in crearea mea ca personalitate ii revine literaturii aminesciene deoarce prozele acestuia au o forta creatoare a frumosului.
Eminescu prezinta oml de geniu intr-o societate bazata pe nedreptati.
In operele ,,luceafarul",, saramnul dionis",,cezara",,geniu pustiu" Eminescu prezinta omul de geniu care se revolta fata de societatea in care traieste.

,, Geniu pustiu" este un roman poetic,realist si totodata fantastic deoarece descrierea actiunilor,a cadrului in care se afla persoanajele este real,insa personajelor li se atribuie trasaturi neobesnuite.
De exeplu,personajulprincipal,Toma Nour,el este tipul personajului titanic,al revoltatului demonic romantic. caracterizarea ce i se atribuie acestui personaj este directa prin spusele personajului martor ,,era frumos..de-o frumusete demonica...ochii mari,caprui..parul negru,,repedea inflare a narilor si vioaia sclipire a ochilor semnalau o inima din cele nebune,un caracter pasionat".

Prin trasaturile fizice se evedentiaza nu numai frumusetea dar si sufletul lui Toma Nour. El este indragostit de Poesis,careea ii marturiseste dragostea sa,si de la incepu aceasta pare a fi reciproca. Dar intr-o zi el este tradat de ea. Toma Nour isi i-a lumean cap,preocupindu-se de problemele societatii care aparuse la acel moment. El participa la revolutie,luptind contra ungurilor el isi pierde pe cel mai devoata prieten Ioan,care decedeaza in bratele lui.

dupa revolutie el se intoarce in casa iubitei sale Poesis dar nu o gaseste pe ea ci gaseste o scrisoare adresata lui. dupa citirea scrisorii toate gindurile lui devin un nor de fum.
O alta opera eminesciana ce prezinta tema cunoasterii depline a omului si a vietii este ,, Sarmanul Dionis" in care se pune accentul mai mult pe viatza personajului Dan-Dionis decot pe insasi opera.
Dan-Dionis este un persinaj exceptional care actioneaza in situatii si imprejurari deosebite,aflindu-se in conflict cu sine si cu lumea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.