Literatura aservita ideologiei comuniste

Trimis la data: 2020-11-05
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 73
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 0
Autor: ionutmov
Dimensiune: 355kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cuprins


Definirea cazului - 3 -

Instaurarea regimului comunist si suprimarea elitelor culturii - 4 -

Perioade, teme si atitudini - 7 -

Evolutii culturale si efecte sociale - 12 -

Cultura in perioada tranzitiei postcomuniste - 16 -

Fata in fata cu literatura scrisa in comunism - 26 -

Cateva consideratii ale poeziei sub comunism - 32 -

Cel mai iubit dintre pamanteni - 34 -

Procesul Comunismului - 43 -

De la proletcultism la postmodernism - 50 -

Scriitori exemplari din perioada comunista - 54 -

Dictionar ce cuprinde cuvinte/expresii specifice anilor 1950-1989 - 66 -

Concluzii - 68 -

Bibliografie - 72 -
Definirea cazului

Ideologia comunista are ca punct de plecare teoria determinismului social, potrivit careia comportamentul persoanei nu este indus de propria individualitate, ci de clasa din care provine. Drept urmare, devine obligatorie educarea sa in spiritul noii societati, comuniste, singura care, se afirma, ii poate asigura dezvoltarea plenara. In aceasta situatie, rolul literaturii ca mijloc de propaganda devine covarsitor, ea avand menirea sa educe individul in spiritul supunerii fata de partid si de conducatorul sau, dar si de ura fata de tot ce se opune acestei atitudini. Ca unica alternativa de existenta, propaganda aduce astfel in prim-plan sloganul "Cine nu este cu noi este impotriva noastra", cultivand insistent mitul patriei primejduite si, drept urmare, vigilenta fata de "dusmanii" poporului si necesitatea luptei de clasa, internationalismul proletar (Proletari din toate tarile, uniti-va!), dar si cultul Conducatorului providential.

Dupa instaurarea regimului comunist, cultura este subordonata politicului. Autonomia esteticului este condamnata oficial, este admisa numai arta cu tendinta (tezista), pusa in serviciul puterii politice. Singurul curent literar admis este "realismul socialist".

Dictatura proletariatului a avut drept consecinta in literatura "importarea" din URSS a curentului literar numit "realism socialist"; termenul de proletcultism este de origine slava ( din lb. rusa) si desemneaza respingerea trecutului, condamnarea "artei burgheze", a autonomiei esteticului. Unicele criterii de promovare a artei sunt cel politic si cel al accesibilitatii. Literatura se face pentru toti si, daca se poate, de catre toti (poeti amatori, proletari, brigazi artistice agitatoare, iar mai tarziu, concursul national "Cantarea Romaniei") .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.