Literatura chineza

Trimis la data: 2004-09-26
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.49 / 10
Downloads: 957
Autor: Andrei Nourescu
Dimensiune: 9kb
Voturi: 57
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Literatura chineza a cunoscut o primă dezvoltare importantă în perioada dinastiei Cijou, între sec. XI şi III î.e.n. Este o perioadă în care orînduirea sclavagistă începuse să se descompună, deschizînd astfel era unei societăţi feudale care avea să dureze milenii. Incă din primele timpuri, spiritul chinez a manifestat înclinarea spre poezie. Muzica a jucsat un rol însemnat în dezvoltarea creaţiei poetice.Literatura chineza
Literatura chineza - Multă vreme manifestarea literară s-a mărginit la tradiţii populare, cristalizate în legende despre regi, cu nararea unor lupte dure împotriva monştrilor, a unor evenimente din natură, fapte legate de lucrarea pămîntului. O dată cu stabilirea unui sistem de scriere, o parte din aceste legende, aflate pînă atunci doar în circulaţie orară, au trecut în culegeri scrise, dînd astfel naştere primare monumentelor literare. Cităm: Cartea legendelor istorice, Cartea schimbărilor, Cartea cîntecelor.

Cartea cîntecelor (Şitzin). Cartea care poartă acest titlu este o antologie cuprizînd trei sute cinci compuneri în versuri scrise în preajma secolului al VI-lea î.e.n. Unele aveau caracter cult, cele mai multe, însă sînt de provenienţă populară. În ce priveşte conţinutul, acestea merg în direcţii diferite lirice, epice, didactice, împărţite în patru grupe vechi cîntece lirice din perioada împăraţilor Cijou, ode scurte cu accente eroice închinate mai ales vechilor conducători ai Chinei. Poezia curteană, ode ample, tot de provenienţă curteană . În fine, imnuri majoritatea cu caracter ritual, în memoria strămoşilor şi împăraţilor din trecut ţări.

În numeroase poeme ni se cîntă dragostea, cu mîngîierile şi suferinţele ei. Iubirea curată şi statorniciă se bucură de aprecieri directe, entuziaste. Infidelitatea în dragoste şi în căsnicie este privită ca o abatere „de la drumul drept al vieţii”. Nefericirile din unele căsătorii provin din condiţii de inferioritate în care e ţinută femeia.

Alte poeme celebre muncile plugarilor. Unele din aceste poeme însoţeau dansurile rituale, cu prilejul sărbătorilor închinate fertilităţii agrare. Se aduc mulţumiri anotimpurilor, se ridică imnuri pentru fecunditate pămîntului, se cîntă înfrăţirea prin muncă a omului cu natura. Sînt însă în aceste poeme şi momente cînd tabloul lor de viaţă apare cu unele umbriri, şi anume acela care reflectă situaţia de sclavi a muncitorilor agricoli de acum trei mii de ani.

O seamă de poeme, de întinderi diferite, descriu lupte vitejeşti cu tribul invadatoare din nord, purtate de eroi intraţi în legendă. Nu conţin suficient material şi suflu epic ca să fi putut stimula întocmirea unei epopei, sînt totuşi revelatoare, prin descripţii lor realiste despre viaţa poporului şi despre îndeletnicirile lui agrare, în perioada dinastiei Cijou.

Numeroase alte poeme cuprind zugrăviri de stări sociale, într-o notă realistă, însoţită cîteodată şi de trăsături satirice. Aflăm despre dăjdiile grele pe care trebuia să le plătească ţăranii, despre înrobirea lor ca soldaţi, despre lăcomia funcţionarilor, despre mizeria îndurată în colibele lor triste, despre condiţia inferioară în care erau ţinuţi ca militari, despre tratamentul umilitor aplicat femeilor, toate acestea în contrast sfidător cu luxul şi opulenţa claselor stăpînitoare.

În viaţa literaturii chineze, şi mai cu seamă în constituirea tradiţiilor ei realiste cu fonduri şi semnificaţii morale, Cartea cîntecelor a însemnat o piatră de temelie. Constituirea poeziei culte. Trecerea de la creaţia populară la cea cultă s-a făcut printr-o importantă mişcare literară din secolele al IV – III î.e.n. în centrul căreia se afla Ţiui Yuan, primul mare poet al Chinei.

A trăit într-o epocă de frămîntări, la care a luat parte de aproape. Ca demnitar la curtea regelui din statul Tju, a stăruit într-o politică de rezistenţă şi de alianţe împotriva regelui Ţin, care urmărea ca prin războaie, invazii şi cuceriri să unifice China sub hegemonia sa. Pînă la sfîrşit, Ţinui Yuan avea să devină o victimă a intrigilor de curte şi a situaţiilor de corupţie din epocă. Demis din demnităţile sale, silit să ia calea exilului, nevoit pe amărăciune, poetuyl şi-a pus capăt zilelor.

Opera sa literară reflectă, într-o strînsă simbioză. Drama provocată de evenimentele la care ia parte în calitate de cetăţean al ţării sale, zbuciumul poetului. Poemele: Lisao, Chemarea sufletului, Întreb cerul, Trecînd rîul, plecînd din capitală – citind numai pe aceastea – stau mărturie.

Poetul de dezvăluie un patriotis puternic, trăit cu o viziune pe cît de lucidă pe atît de patetică a lucrurilor. Ne înfăţişează cîteodată nu fără o notă sceptică de sarcasm şi ironie, fapte, trăsături şi situaţii ca acestea. Insuficienţa autorităţii regale, făţărnicia demnitarilor, reţeaua de intrigi şi calomnii întreţinută de slujbaşii curţii lipsa de interes pentru treburile ţării. În toate, simţim vibrarea poetului pentru suferinţe celor mulţi şi dragostea pe care acesta înţelege s-o poarte omului bun şi simplu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.