Literatura romana romantica

Trimis la data: 2014-11-19
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 0
Autor: ionika96
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In literatura romana, romantismul se face simtit prin intermediul scriitorilor pasoptisti (Ion Heliade Radulescu, Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri, Alecu Russo s.a.). Influentele curentului persista mult timp dupa declinul sau in culturile vest-europene, atingand punctul culminant in opera lui Mihai Eminescu, considerat ultimul mare romantic european.
Deoarece romantismul a fost primul curent literar manifestat la romani in conditii tipice, neelitiste (cum a fost cazul umanismului, ai carui autori aveau inalte pozitii sociale ), existenta sa se inscrie intr-un complex stilistic alaturi clasicism, iluminism (curente din trecut care nu se manifestasera in Tarile Romane)
George Calinescu, in "Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent" vorbeste despre "micul romantism provincial si rustic" care s-a manifestat in perioada 1890-1900 reprezentat printre altii de Barbu Stefanescu Delavrancea Ioan Al. Bratescu-Voinesti, G.Cosbuc, I.A.Bassarabescu, I.N.Roman. Totodata autorul mentioneaza rolul publicatiilor din aceasta perioada, fiind vorba despre "Revista noua" scoasa de B.P.Hasdeu in 1887 si de "Vatra" redactata de Ion Slavici, I.L.Caragiale si de G.Cosbuc In 1894.

"Revista noua" propunea " a imbratisa tot ce merge la mintea si la inima poporului, tot ce se putea spune astfel incat lumea sa inteleaga si sa guste tot ce invata placand si place invatand".Romantismul s-a manifestat in literatura romana in trei etape:
1. preromantismul (cunoscut si ca romantism al scriitorilor pasoptisti sau de tip Bidermaier)
o caracterizeaza gustul omului mediu, al burghezului
o domestic, ideizant, idilic, conservator
o cultiva comfortul spiritual, pasiunile temperate, placerile simple

o creatiile sunt, in mare majoritate, mediocre; este perioada imitarii literaturii romantice din Europa de Vest, in special Franta
o reprezentanti: Costache Negruzzi, Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu
2. romantismul propriu-zis (eminescian sau romantism inalt)
o dimensiunea cosmica e dezvoltata pana la exces
o misticism, ocultism

o pasiuni inflacarate
o capacitatea de a crea universuri imaginare, alternative ale lumii reale
o reprezentant unic: Mihai Eminescu - impactul creatiei sale asupra autorilor ce i-au urmat este incomparabil mai mare decat acela a oricarui alt romantic din spatiul romanesc
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.