Literatura si jocul

Trimis la data: 2002-06-09
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.73 / 10
Downloads: 7255
Autor: Iris-claudia
Dimensiune: 11kb
Voturi: 619
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Eclipsat de marile teme ale lirismului, cum ar fi iubirea sau istoria, jocul a devenit mai degraba motiv adiacent unei alte teme, copilaria, decât o tema în sine. Gândindu-ne la clasificarea facuta de Roger Caillois putem spune ca fiecare categorie se regaseste în literatura: lui Nica îi plac vârtejurile, apoi preferinta sa devine simulacrul. Ulise participa la jocuri agonice, în timp ce la petrecerile selecte din „Mândrie si prejudecata” cele de noroc, cartile mai precis, sunt apreciate de invitati. Aici, sa joci carti cu o persoana importanta este o onoare si jocul devine un mod de a lega prietenii sau macar relatii putin cordiale.
Cel mai cunoscut monument românesc ridicat copilariei, „Amintiri din copilarie”, ilustreaza foarte bine relatia de complementaritate dintre joc si copilarie. Copilul Nica se joaca mereu. Fie ca este vorba de furtul cireselor sau de înscenarea unei slujbe bisericesti ori de jocul cu batul, atitudinea copilului este de nepasare puerila. Un lucru foarte important, demn de a fi observat, este prietenia legata între Nica si tovarasii sai de joc.

Un exemplu în acest sens consider poezia eminesciana „Copii eram noi amândoi”. Între cei doi frati, mai probabil de cruce decât de sânge, se înfiripa o legatura puternica avându-si originea în jocurile copilaresti. Imaginatia lor nestavilita transforma în turnul Vavilon un castel din carti de joc si niste sarmane broaste în inamici de temut. Omul matur vede cât de nesemnificative erau jocurile lor, dar realizeaza ce pretioasa era torasia prietenului sau. Sfârsitul poeziei reprezinta un suspin dureros al poetului cu privire la despartirea lor doar fizica întrucât într ei exista o legatura pe care nici moartea nu o poate distruge:

„Ah! V-ati dus, visuri, v-ati dus!/ Mort e al meu frate./ Nimeni ochii-i n-a închis/ În strainatate - / Poate-s deschisi si-n groapa!║ Dar ades într-al meu vis/ Ochii mari albastri/ Lumineaza - un surâs./ Din doi vineti astri/ Sufletu-mi trezeste.”

O alta legatura înfiripata tot prin joc este prietenia dintre Danut, Olguta si Monica. Cei trei copii devin un singur suflet, un singur destin, pe mosia Medeleni, primele lor activitati fiind jocurile. Daca Monica, maturizata înainte de vreme, este în stare sa renunte la lupta în micile lor întreceri sportive, Danut si Olguta au din plin spiritul competitiei.

Curiozitatea copilareasca si imaginatia lui Danut o transforma pe Monica în Ileana Cosânzeana si, crezându-se el însusi Fat-Frumos, o saruta pentru prima oara. Mai târziu, îndepartat si însingurat, el va gasi refugiu în sufletul ei bun si iubitor. Povestea celor doi se sfârseste cu o casatorie reusita. Astfel, putem afirma ca si iubirea, sentimentul cel mai cântat în versuri, se poate naste din joc.

Un alt joc, dureros de data aceasta, îl joaca Olguta. Ea îsi ascunde durerea, sentimentele, gândurile fata de familie si de prieteni, pare mai fericita decât este. Desi pe fata ei se observa anumite semne - simulacrul ei nu este perfect - Olguta îsi însuseste fara ca altii sa-si dea seama o viata care nu este a ei, de om fericit, de om linistit, caci în realitate zbuciumul interior nu-i da pace. Logodna fratelui sau cu Monica îndeparteaza de la ea atentia celorlalti astfel încât jocul ei se desfasoara fara vreo intrerventie din exterior. Motivele ei sunt întemeiate – stia ca ceilalti vor suferi aflând de boala ei si ca vor încerca s-o împiedice sa faca gestul disperat, as spune eu- si Olguta si-a jucat atât de bine rolul încât vestea sinuciderii ei a cazut ca un traznet peste cunoscuti.

Tot în categoria simulacrelor intra si jocul celor mai celebre personaje create de Mark Twain, Tom Sawyer si Huckleberry Finn, de-a detectivii. Aventura este tema romanelor si jocul devine un motiv adiacent ei. Înzestrat cu calitati incontestabile de detectiv, Tom Sawyer poate fi socotit un James Bond în miniatira.

Cel mai reprezentativ simulacru creat de Mark Twain ramâne „Print si cersetor”. Doi copii apartinând unor paturi sociale diferite îsi schimba identitatile si de aici se naste o adevarata aventura. Jocul ia o întorsatura putin dramatica atunci când cei doi descopera ca nu-si mai pot capata înapoi identitatea adevarata. Ei sunt aruncati în medii diferite si realizeaza ca stilul de viata cu care fusesera obisnuiti este cel care li se potriveste. Cu greu vor reusi sa redevina ceea ce fusesera, caci aventura cunoasterii se transforma într-o capcana din care vor iesi abia dupa mai multe încercari, într-un joc periculos. Nu toate jocurile se caracterizeaza prin veselie si uneori încordarea devine de nesuportat.

Jocurile la care s-au referit Caillois si Huizinga sunt ceea ce eu numesc „jocuri bune” fiindca au un efect benefic asupra fiintei umane: relaxeaza (Alea, Ilinx) sau dezvolta anumite calitati: spiritul competitiei, fair play-ul, imaginatia, gândirea. Dar exista si anumite „jocuri rele”, care se afla la granita dintre joc si manifestarile impulsive, animalice, ale fiintei umane. Exemplific ideea cu o povestire a lui Oscar Wilde, „Copilul din stele”. Acest copil, de o frumusete neobisnuita, se crede fiul unei stele si din aceasta convingere se naste un complex de superioritate.

El se lasa dominat de impulsurile animalice, crude, de latura sa animalica, jocurile sale devenind adevarate mostre de sadism: îi batjocureste pe leprosii suferinzi, bate copiii mai mici, alunga cu pietre bietele cersetoare. Este adevarat ca instinctul acesta animalic se manifesta si în cazul lui Nica – cu câta cruzime trateaza el mâtele! –dar copilul din Humulesti nu se lasa dominat de acesta. El este capabil sa iubeasca, în timp ce copilul stelelor îsi reneaga mama adevarata deoarece era îmbracata ca o cersetoare.

Egocentrismul i-a împietrit inima si jocurile acestea i-au exprimat întocmai starea de spirit la acel moment, fara a-i defini personalitatea. Astfel, primind o lectie de smerenie, cel ce-si alungase mama descopera cotloane neexplorate ale sufletului si va fi în stare sa-si sacrifice libertatea si chiar viata pentru primul lepros care-i va cere ajutorul. Putem spune ca jocurile din copilarie
nu-i definesc fiinta, caci inima lui va fi în stare sa iubeasca, dar îi dezvaluie anumite trasaturi: placerea de a vedea suferinta, dorinta de a fi adorat, chiar imitat de alti copii usor de influentat si cruzimea. Deja aceste jocuri nu se mai înscriu în sfera normalului, de aceea le consider un caz rar, totusi apartinând unei categorii pe care Caillois a omis-o: jocurile impulsive, în care se convertesc energiile negative.

Un alt sens este dat jocului de Huizinga, care-l desparte de copilarie si-l desprinde din acea relatie de complementaritate. El sustine ca si poezia este un joc, nu numai joc lexical si lingvistic la nivel pur formal, dar si mai mult decât atât. Jocul exista si la nivelul continutului. Fiecare poet vrea sa exprime o idee, o stare de spirit sau o emotie si încifreaza acest mesaj. Decodificarea lui cere imaginatie si întelegere.

Desi exista un anumit limbaj artistic, un poet adevarat are subiectivism si unicitate. Aceste doua trasaturi se convertesc într-un univers specific, în care un obiect are o imagine aparte si fiece conceptie este filtrata prin prisma proprie, devenind specifica poetului. În timp ce Tudor Arghezi scrie psalmi si vorbeste de viata de dupa moarte, Zaharia Stancu afirma în „Descult” ca nu exista Dumnezeu. Doi oameni au idei total opuse despre aceeasi tema.

Apoi as putea exemplifica ideea ca originalitatea este importanta prin „Poema chiuvetei” de Mircea Cartarescu. Viziunea sa este surprinzatoare deoarece chiuveta a intrat deja în sfera lucrurilor banale. Tocmai acest joc de imagini este gustat: fiecare percepe lumea în alt fel. Jocul acesta ar perceptiilor empirice si rationale da un farmec aparte poeziei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.