Literatura universala - Honore de Balzac

Trimis la data: 2012-12-12
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.88 / 10
Downloads: 0
Autor: danaya
Dimensiune: 15kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Realismul este curentul literar care tinde sa dea o reprezentare veridica realitatii, sa infatiseze cu obiectivitate adevarul, sa observe si sa expuna caracterizind existenta reala si sa nu puna pe prim-plan idiologiile fantastice sau visele. Impresia deosebita produsa la jumatatea secolului al XIX-lea de prograsul stiintelor naturii ii indeamna pe scriitori sa incerce aplicarea, in creatia literara, a unor metode impuse de dezvoltarea stiintei. Scriitorii realisti se indreapta spre viata sociala, reprezentand omul ca produs al mediului in care traieste.In realism personajele sunt tipice, reprezentative pentru o intreaga categorie umana si sociala.
Intre curentele literare apar frecvent interferente.Pentru realism principiile au fost fundamentate si teoretizate de Sthendal (pseudonimul lui Henry Boyle - 1783-1842 - prozator si eseis francez) care a apreciat ca romanul realist nu este decat o oglinda ce reflecta atat cerul albastru -frumusetea vietii, bucuria de a trai,clipele minunate alaturi de persoanele dragi, dragostea si sentimentele nemaipomenite care isi gasesc amprenta in sufletul unui om - cat si noroiul din baltoace -partea neplacuta,necazurile si problemele,tragedii,cit si mizera a vietii.

Oglinda este cea care prezinta universul nedeformat de sufletul oricarui scriitor, de aceea realistii nu pot fi acuzati ca ar fi prezentat altceva decat adevarul.Cautand un vinovat pentru aceast prezentare, acesta nu va fi gasit in persoana autorului, ci in insasi firea societatii umane, romanul realist fiind echidistant in prezentarea partilor bune si rele ale vietii si ale individului prezentat.In cultura si literatura romana curentul realist a fost contaminat in mare masura de alte curente contemporane ceea ce nu afecteaza insa creatia marilor nostri realisti (Ioan Luca Caragiale, Ioan Slavici, Liviu Rebreanu sau George Calinescu).

Eu consider realismul unul dintre curentele care ajuta cititori sa primeasca din roman realitatea vietii asa cum este ea,cu dungii albe si negre , cu bucurii si probleme rezolvabile si nerezolvabile,ajuta ca cititorul sa simta pe pielea lui toate emotiile atit pozitive cit si nu prea,primeste viata creata in roman asa cum este neinflorita cu petale artificiale. Facind o referinta catre marii scriitori ai acestui curent, pot sa-l evidentiez inca odata pe Balzac cu opera sa *eugenie grandet* ; acest roman este caracteristic pentru maniera balzaciana,adica este evidentiata o tema majora,aceasta fiind -banii, felul in care ei schilodesc personalitatea umana in cadrul relatiilor capitaliste .

Balzac a stiut sa dezvaluie tragedia relatiilor de familie dominate de bani, prin singurele scene care puteau sa o redea potentata la maximum: scenele de viata cotidiana . Am ales din acest roman pesronajul avar Grandet si pe fiica acestuia Eugenie , deoarece dupa parerea mea aceshtea sunt asemeni unei monede ,parti diferite,dar care fac parte din aceeasi familie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.