Litota

Trimis la data: 2010-03-24
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.17 / 10
Downloads: 0
Autor: Maria Tunel
Dimensiune: 11kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Termenul provine din fr. litote, lat., gr. litotes "simplitate". L. desemneaza procedeul stilistic menit sa puna in lumina o idee ori un sentiment prin negatie sau atenuare. Citim in Cidul lui Corneille: "Nu te urasc" pentru: "Te iubesc!"; al optulea cant din Paradisul pierdut de Milton ni-l prezinta pe Adam ca fiind foarte elocvent, in urmatorii termeni: "Limba nu-ti este lipsita de darul vorbei". Ceea ce fusese, desigur, la inceput un eufemism devine in veaacul XVII o forma a preziozitatii (v.) si a perifrazelor manieriste.
Un personaj al lui Corneille vrea sa spuna ca dusmanii au fugit, printr-o L. tipic manierista: "Si-n lipsa de razboinici, lupta inceta". Homer, Vergiliu, poetii medievali germani, Dante folosesc L. eufemistica. Un neam aprig devine la Vergiliu: "Non tarda gens" (Un neam ce nu-i zabavnic). La noi, Eminescu foloseste L. pentru a sublinia caracterul depreciativ: "Musti de-o zi pe-o lume mica de se masura cu cotul" (Scrisoarea I). L. este contrariul hiperbolei (v.): "Uite, zau, acum iau seama / Ca-mi sta bine-n cap naframa / Si ce fata frumusica / Are mama!" (Cosbuc, La oglinda).

MAXIMA = Provine din fr. maxime, derivat din lat. med. maxima (sententia), "sentinta, cugetare, intelepciune formulata scurt, dar avand cea mai mare generalitate". Sfera semantica a termenului este astazi diversificata: 1. Formulare cu caracter general, foarte importanta din punctul de vedere al vietii practice, al actiunii si conditiei noastre sociale, de tipul: "Nu indrepta raul prin rau" AZ- Herodot. In acest caz, ea se deosebeste de adagiu (v.), care denumeste o vorba inteleapta, un dicton, de obicei de provenienta antica; de apoftegma (v.), care are in vedere vorbele unui om ilustru rostite intr-o imprejurare istorica insemnata;

de cugetare, termen pe care-l atribuim oricarui gand formulat expresiv; de paradox (v.), ce asoAZciaza termeni contradictorii, cu intentia de a surprinde si chiar brusca opinia generala; de precept, care are un inteles mai acuzat pedagogic si de sentinta, care cuprinde formulari succinte, cu preAZponderenta valoare morala si, in Antichitate, juridica, stiintifica etc. (de unde si stilul "sententios" al unor scrieri sau autori, adica stilul relativ "rece", expurgat de afectivitate si tintind la maxima generalitate, cu aparenta de lege). 2. Uzul comun atribuie M. o mare extindere, determinand-o sa inglobeze in cuprinsul ei si adagiile, aforisAZmele, apoftegmele, cugetarile, paradoxurile, preceptele si sentintele,
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.