Liturghia ortodoxa - Spiritualitate si comuniune

Trimis la data: 2021-04-15
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 9.06 / 10
Downloads: 1
Autor: scristim
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
LITURGHIA ORTODOXA - SPIRITUALITATE SI COMUNIUNE

LUCRARE ORIGINALA

Cuprins:

Introducere pag 2

CAPITOLUL I
Locul Liturghiei in cadrul spiritualitatii si comuniunii pag 4
CAPITOL II

Liturghia ca mijloc de a face cunoscut cuvantul lui Dumnezeu pag 7

CAPITOL III
Liturghia ca drum spre innoirea omului prin comuniune pag 13

CONCLUZII pag 19
I N T R O D U C E R E
Liturghia ortodoxa are o mare importanta in cadrul moralei crestine fiindca inaintarea credinciosului se face in Biserica unde sufletul se innoieste prin puterea daruita de Duhul Sfant. Trecand in Biserica prin toate etapele mantuirii, credinciosul se invredniceste de darul tuturor momentelor operei lui Hristos. Interesul lui Dumnezeu fata de credincios il atrage pe acesta , ,,prin lucrarea puterii Lui revendicative. Hristos Insusi este revelatia ca permanenta relatie dinamica intre Dumnezeu si om, ca izvor infinit de har, ca izvor al virtutilor teologice" 1.

--------------------------------------------------------------

CAPITOLUL I
Locul Liturghiei in cadrul spiritualitatii si comuniunii

Biserica Ortodoxa se ingrijeste in a propovadui Evanghelia prin doxologie si Liturghie. Comunitatea marturisitoare este comunitatea in slujire; de fapt comunitatea slujitoare este in sine si in afara sa un act de marturisire.1

Misiunea Bisericii este fundamentata pe Liturghie si pe Sfintele Taine, Euharistia imprimand adevaratul ritm al misiunii. In timpul prezentului continuu, timpul liturgic, se reactualizeaza permanent chemarea poporului lui Dumnezeu de catre Hristos si trimiterea lui in misiune. "Cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste apropiati-va!", iar apoi trimiterea. "Cu pace sa iesim!". Euharistia creeaza comuniunea, aduna crestinii la locul chemarii (Biserica), "ii uneste cu Hristos si intre ei insisi iar din acest pisc al adorarii fiecare devine un apostol, un trimis al lui Hristos, in Hristos."2

In cercurile ortodoxe se faca referire la ceea ce se cheama "liturghie dupa Liturghie"3. Amandoua elementele pot fi privite liturgic, ca slujire a lui Dumnezeu, deoarece ambele sunt doua moduri diferite si totusi complementare de a-L sluji si a-L urma. Misiunea Bisericii in lume, a doua liturghie, se hraneste din puterea transformatoare ce radiaza din Liturghie. Liturghia face posibila Liturghia. Astfel, aceasta Sfanta TAINA trebuie sa hraneasca viata crestina nu doar in sfera vietii private, ci si in aspectele ei publice si politice; este imposibil sa le separi pe cele doua.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.