Livada de visini

Trimis la data: 2006-03-07
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.71 / 10
Downloads: 4627
Autor: Popa Iulia
Dimensiune: 12kb
Voturi: 206
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Livada de visini:Piesa a fost scrisa in anul 1903. Din relatarile lui K.S. Stanislavski rezulta ca ideea acestei piese, neconturata inca, il framanta pe Cehov chiar in perioada repetitiilor piesel Trei surori. Structura generala a piesei nu s-a precizat nici in luna care urmeaza: „Livada de visini am vrut s-o fac in trei acte lungi, dar o pot face tot asa de bine si in patru. Livada de visini
Traditional, comedia si tragedia sunt pastrate separat in genul dramatic insa exista scriitori care mixeaza cele doua specii. Cehov nu este cu singuranta primul care amesteca umorul si tragedia pe scena astfel incat opera Livada de visini nu poate fi incadrata in standardele clasice ale genului dramatic a ajutata la dezvolatrea unui gen modern prin inovatia scrierii.

Simboluri:
Sunt multe simboluri in acesta piesa. Jocurile imaginare de biliard ale lui Gaev Leonid Andreevici, fratele mosieritei Ranaevskaia Luibov Andreevna simbolizeaza dorinta sa de libertate. Livada de visini simbolizeaza vechea oranduire sociala, iar casa aristrocrata si prabusirea sa simbolizeaza schimbarea.

Mosneagul Firs simbolizeaza trecerea timpului, el insusi fiind o figura a timpului. Tanta Ania in varsta de 17 ani, fiica mosieritei reprezinta si ea speranta. Simbolurile in opera sunte prea multe pentru a fi numarate sau amintite dar ceşle mai multe dintre ele sunt legate de ideea schimbarii sociale sau de ciscunstantele specifice ale unui anumit perosnaj.

Ironia:
Ironia apare in mai multe situatii de-a lungul comediei si atunci cand nu este folosita pentru producerea efectuzlui comic este strand legatat de tema orbirii. Pe de o parte insasi pozitia caracterelor in opera esteironica. De exemplu gandurile opuse ale lui mosneagului Firs (lacheu de 87 de ani), negutorului Lopahin Iermolai Alexeevici si ale fetei de casa Duniasa scot in evidenta ironia in asa supusa clasa libera a sistemului.

Personajele vorbesc despre un sistem economic mobil dar insa nu pot vedea contradictia in situatia celor din jurul lor care nu au niic o oportunitate pentru a-si imbunatati traiul si pozitia sau sunt aspur criticati ori de cate ori incerac sa o faca.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.