Liviu Rebreanu

Trimis la data: 2011-03-14
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 15
Nota: 7.95 / 10
Downloads: 75
Autor: Alexa Victorita Aurica
Dimensiune: 1883kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Primii ani
Liviu Rebreanu s-a nascut la 27 noiembrie 1885 in satul Tarlisua (din fostul comitat Solnoc Dabaca - azi judetul Bistrita-Nasaud), fiind primul din cei 14 copii ai invatatorului Vasile Rebreanu si ai Ludovicai (nascuta Diuganu). In tinerete, mama sa era pasionata de teatru, fiind considerata "prima diletanta" pe scena Becleanului de bastina. Ambii parinti constituie modelele familiei Herdelea care apare in Ion, Rascoala, Gorila, etc. In anul 1889 familia Rebreanu s-a mutat in comuna Maieru, pe valea Somesului. Potrivit afirmatiei scriitorului: In Maieru am trait cele mai frumoase si mai fericite zile ale vietii mele. Pana ce, cand sa implinesc zece ani, a trebuit sa merg la Nasaud, la liceu.
In scrierile sale de sertar, la inceput in limba maghiara, si apoi in limba romana, multe amintiri din copilarie aduc pe oamenii acestor locuri in prim-plan. Desi localizate in imaginarul Pripas (identificat de cercetatori cu Prislopul in care Rebreanu a locuit mai tarziu), unele episoade din Ion au pastrat cadrul toponimic si onomastic al Maierului (Cuibul visurilor, cum mai este intitulat intr-una din povestirile publicate de scriitor).

Studii
A inceput cursurile scolii primare in 1891. Autorul va rememora aceasta epoca:Cele dintai placeri ale slovei tiparite si ale stiintei de carte tot in Maieru le-am avut, in forma primelor lecturi care m-au pasionat, Povestile ardelenesti ale lui Ion Pop-Reteganul, vreo cinci volume.

A urmat in anul 1895 doua clase la Gimnaziul graniceresc din Nasaud. In 1897 s-a transferat la scoala de baieti din Bistrita ("Polgari fiu iskola"), unde a urmat inca trei clase.

In anul 1898, indragostit fiind, liceanul de clasa a IV-a, scrie "intaia si ultima poezie". Fascinat de o tanara acrita dintr-o trupa ambulanta ungureasca (ingenua trupei, de care m-am indragostit nebuneste), scrie un vodevil dupa modelul celui vazut. Mai tarziu, aflat in Budapesta, a cultivat, fara succes, acelasi gen dramatic.

In 1900 a inceput sa urmeze scoala Reala Superioara de Honvezi din Sopron (Odenburg, in nord-vestul Ungariei, langa granita cu Austria). La sfarsitul anului I, a obtinut calificativul "eminent". Ca si la Bistrita, a manifestat o inclinatie deosebita pentru studiul limbilor straine. La Brasov, a aparut povestea Armeanul negutator si fiul sau Gherghel, folclor prelucrat de Vasile Rebreanu (intr-o colectie pentru copii).
In 1902, dupa abateri de la regulamentul scolii, a fost retrogradat din functia de chestor. La sfarsitul celui de-al doilea an de scoala reala, a primit doar distinctia simpla. In cel de-al treilea an a pierdut si distinctia simpla, din cauza mediei scazute la "purtare". Din 1903 pana in 1906 a urmat Academia militara "Ludoviceum" din Budapesta (desi s-a simtit atras de medicina, ale carei cursuri presupuneau cheltuieli inacceptabile pentru familia lui Rebreanu). Din nou, in primul an, a primit distinctia de eminent.

La 1 septembrie 1906 a fost repartizat ca sublocotenent la regimentul al doilea de honvezi regali din Gyula, in sud-estul Ungariei. Aici, pe langa indeletniciri cazone, Rebreanu a avut numeroase preocupari literare: lecturi, conspecte, proiecte dramaturgice. In 1907 a conspectat numeroase opere din literatura universala, specificand, uneori, data lecturilor (25 aprilie, 2, 3, 7, 8 si 16 mai, 1, 2 iulie).

Intre scriitorii excerptati au fost clasici francezi, rusi, germani, italieni, englezi, unguri. Li s-au adaugat cateva proiecte de literatura dramatica: Vetelytarsak - Orveny (Rivalii - Valtoarea); Valko fohadnagy (Locotenentul Valko); Gigi (Ghighi), ultimul cu personaje inspirate din viata "intelighentei" nasaudene.

La Budapesta si Gyula a scris si transcris cinci povestiri, in limba maghiara, din ciclul Szamarletra (Scara magarilor), satire cu caracter anticazon (volum nepublicat). Sub presiunea unor incurcaturi banesti, a fost fortat sa demisioneze din armata; in prealabil, scriind in "arest la domiciliu", s-a hotarat sa se dedice literaturii (Journal-ul surprinde acest moment).

A revenit in Prislop, spre disperarea parintilor, care l-au stiut domn: Aici am luat contact cu taranul roman, aici l-am cunoscut mai bine, aici m-am impregnat de toate suferintele si visurile lui - lucruri care aveau sa treaca mai tarziu in literatura mea ...
Detentia la Vacaresti si Gyula

La inceputul anului 1910 era functionar la primaria din Vararea. In luna ianuarie 1910, pe baza conventiei cu Austro-Ungaria, guvernul budapestan cere autoritatilor romanesti extradarea gazetarului. In februarie Rebreanu a fost arestat si detinut la Vacaresti.

Intr-un Memoriu adresat autoritatilor romanesti in luna mai, tanarul scriitor a mentionat ca adevarata pricina a cererii de extradare consta in activitatea sa publicistica pe care, anterior, a desfasurat-o in slujba romanilor de peste munti In inchisoarea Vacaresti, a terminat nuvela Culcusul. Publicand in Convorbiri critice nuvela Culcusul, criticul Mihail Dragomirescu a tinut sa o prefateze astfel:

Desi nu admitem cruditatile de termeni pe care autorul e nevoit sa le puna in gura eroilor sai, totusi, publicam aceasta novela, si inca la acest loc de onoare, fiindca pe langa o adancime de conceptie putin comuna, e remarcabila prin pitorescul lumii zugravite, prin spiritul de observatie, prin energia deceptiei si mai cu seama prin originalitatea limbii.

Dupa o lunga detentie la inchisoarea Vacaresti, este intemnitat la Gyula. Aici scrie Golanii si incepe sa traduca volumul de povestiri Lelki kalandok (Aventuri spirituale, Budapesta, 1908) al scriitorului maghiar Szini Gyula.

Autorul ii era prieten si - dupa marturisiri datand din acele zile (epistola lui Rebreanu catre Mihail Dragomirescu, la 7 august 1910) - impreuna ar fi scris mai multe lucrari (pe cand eram la Pesta). Cateva titluri din volum, indeosebi din ciclul Biedermeier kepek (Tablouri Biedermeier) vor fi publicate, peste ani, la Bucuresti, in paginile Universului literar (1913) si in Almanahul Adevarul (1914).

A intocmit un proiect sumar al romanului Zestrea, datat in inchisoarea din Gyula. La 16 august, eliberat din inchisoare, Curtea tribunalului de Apel considera ca delictul a fost ispasit dupa cele sase luni de temnita.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.