Liviu Rebreanu - Creator al romanului romanesc modern

Trimis la data: 2003-10-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.24 / 10
Downloads: 11
Autor: Cosmin Duma
Dimensiune: 8kb
Voturi: 182
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Aparitia lui Rebreanu in literature romana inseamna un moment de raspantie . Analizand acest moment Tudor Vianu sustine ca “rolul samanatoristilor era incheiat, iar Delavrancea, Duiliu Zamfirescu si Bratescu- Voinesti isi dadusera masura lor… numai Sadoveanu continua sa creasca din fundamentele asezate mai dinainte”.
1. Incadrare in curentul literar
– se inscrie in linia traditiei realiste, reprezentata de romanul lui Nicolae Filimon si Duiliu Zamfirescu de opera marilor clasici I.L.Caragiale, Ioan Slavici .
- Este creatorul romanului realist rural, al romanului de analiza psihologica

– Reprezinta o voce originala, puternic individualizata in cadrul romanului realist din proza noastra interbelica, impus cu reala distinctie literara de Camil Petrescu, George Calinescu, H.P. Bengescu, Mircea Eliade, Anton Holban etc. “Niciodata realismul romanesc, inaintea lui Rebreanu, nu infiripase o viziune a vietii mai sumbra, infruntand cu mai mult curaj uratul si dezgustatorul, intocmai ca in varietatea mai noua a realismului european, crudul naturalism francez si rus” (T . Vianu) .
– Eugen Lovinescu in Istoria literaturii moderne incadreaza opera lui Rebreanu in realismul dur.

2. Romanul lui Liviu Rebreanu intre traditie si modernitate :
- Asemenea lui Nicolae Filimon, creatorul primului roman realist, de tip balzacian (Ciocoii vechi si noi), Rebreanu aseaza in centrul romanului un erou voluntar, produs simbolic al unei realitati social- istorice . Dar el ii confera monumentalitate.

– Urmandu-l pe Ioan Slavici creeaza imaginea unui taran intrat in circuitul vietii moderne, bazata pe principiul ca „banul inchide si deschide toate usile”.
– Prefigurand marile constructii rebreniene, Duiliu Zamfirescu zugraveste in Viata la tara si Tanase Scatiu realitatea autohtona . Dar el nu reuseste complet, „atitudinea sentimentala a scriitorului ii mascheaza adevarul crud” (T . Vianu) .

– Rebreanu inchide in cartile sale un vast panou curgator de fapte, in care viata pulseaza la cele mai inalte cote de expresivitate.
– Prin Liviu Rebreanu se pun bazele romanului romanesc modern
– Originalitatea si modernitatea romanului rebrenian rezulta din insasi viziunea artistica a scriitorului, care exprima un crez artistic realist : „pentru mine arta inseamna creatie de oameni si de viata”
– Prin Rebreanu literatura noastra creeaza primul ei romancier obiectiv, atras de marile miscari ale vietii multimilor anonime.
– Primul sau roman Ion, aparut in 1920, marcheaza „o revolutie si fata de lirismul samanatorist si de atitudinea poporanista si fata de eticismul ardelean, constituind o data istorica, in procesul de obiectivare a literaturii noastre epice” (Eugen Lovinescu)

3. Structuri artistice :
- Vocatie constructiva, lucreaza cu migala fiecare detaliu, fiecare structura a intregului ansamblu arhitectonic . Pune accent pe simetria si unitatea ansamblului, romanele sale creand imaginea unui corp sferoid, simbol al perfectiunii in arta . Autorul insusi marturiseste : „In cursul elaborarii am cautat sa realizez imprtirea fiecarui capitol in mici diviziuni care cuprind cate o scena, cate un moment . Toate acestea apoi au trebuit innodate in anume fel ca sa se poata intoarce in cuprinsul actiunilor principale .

Actiunile principale la sfarsit trebuiau sa se uneasca, sa se rotunjeasca, sa ofere imaginea unei lumi unde inceputul se confunda cu sfarsitul”. Semnificative in acest sens sunt paginile cu care se deschid si se sfarsesc romanele . Metafora drumului descris la inceputul si sfarsitul romanului Ion, precum si imaginea spanzuratorii din Padurea Spanzurtilor inchid in paginile cartii drame umane, fiind, in acelasi timp, un sever avertisment . Compozitia bipolara a cartilor. (In Ion – Glasul pamantului si Glasul iubirii ; Rasaritul si Apusul in Rascoala), planurile paralele si evolutia gradata a conflictului dezvluie imaginea unei constructii solid articulata, amintind de formula marilor edificii epice tolstoiene .

- Caracterul obiectiv al reflectarii realitatii : In viziunea lui Rebreanu frumosul in arta „inseamna creatie de oameni si de viata”, relatarea din perspectiva auctoriala, la persoana a III-a a unor fapte veridice; organizarea episoadelor in formula unui scenariu cinematografic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.