Liviu Rebreanu

Trimis la data: 2013-10-30
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 8.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Liviu Rebreanu s-a nascut in anul 1885, la 27 noiembrie, in comuna Tarlisua, din judetul Bistrita-Nasaud. 1891 incepe scoala primara, sub conducerea tatalui sau;1895-1897 trece prin Gimnaziul Graniceresc si Scoala Civila de Baieti; 1903-1907 este elev si absolva Academia Militara;
1907 scrie in limba maghiara nuvele satirice : "Scara magareasca"; 1908 pleaca din armata si se apuca de scris;1909 scrie nuvela "Rafuiala" si trece in "tara";1912 schita "Vrasmasii";
Arta lui Rebreanu porneste in doua directii : una exterioara, reprezentata de romanele "Ion", "Rascoala", alta interoara, regasindu-se in "Ciuleandra", "Amandoi" si "Padurea spanzuratilor" ", afirma Eugen Todoran.Paul Georgescu afirma ca : "Ion este monografia satului Transilvanean, antebelic, iar Padurea spanzuratilor nu e monografia primului razboi mondial, ci o confruntare de pareri dintre sensul vietii si viata insasi, aflata la limita extrema".
"El singur e mai mult decat o intreaga opera literara.

Ion e suficient ca sa infrunte timpul inca mult, foarte mult, de aici incolo." (Camil Petrescu). Liviu Rebreanu, supranumit " poet al Ardealului " de catre Tudor Vianu, a scris romanul "Ion" intre anii 1913 si 1920. Romanul este o opera deschisa, in care se dezvaluie aspecte noi din realitatile intime. Acest roman face saltul urias in evolutia realismului romanesc in raport cu semanatorismul.
Titlul, foloseste un nume socotit ca o momeala, Ion, fiind pentru public o provocare unde se vede limpede ca mania orbeste, patima intuneca judecata , specific fiind imaginii taranului ardelean.

George Calinescu aprecia : "Ion e opera unui poet epic care canta cu solemnitate conditiile generale ale vietii, nasterea, nunta, moartea [...] Ion e un poem epic, solemn ca un fluviu american, o capodopera de martie linistita." Este prezentata viata romaneasca din Ardeal, prezentarea sufletului taranesc, lacomia de pamant si senzualitatea robusta, afirmate prin siretenie, lipsa de scrupule, cruzime.
Romanul "Ion"a�� "este tezaurul unei experiente in care se oglindesc o provincie si un popor"(Serban Cioculescu). Scriitorul insusi, aprecia in 1932 ca "Ion si-a stabilit un loc mai precis in istoria romanului romanesc si o reputatie mai mare in constiinta publica."
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.