Lizozomii

Trimis la data: 2014-05-13 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 2
Autor: clauale Dimensiune: 88kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Etimologic denumirea de lizozomi deriva de la grecescul: lysis - a liza si soma - corp, adica corpi litici (sinonime: sistem vacuolar, sistem lizozomal). Din punct de vedere filogenetic lizozomii isi au originea in vacuolele protozoarelor (Amoeba). Au fost descoperiti de Christian de Duve. Lizozomii sunt organite ale digestiei intracelulare, prezenti in toate celulele, cu exceptia hematiei adulte. Se gasesc in numar foarte mare in hepatocite si macrofage. Intr-o singura celula pot exista cateva sute de lizozomi, ocupand aproximativ 0,5 - 5% din volumul celular.

Cea mai mare parte a lizozomilor este dispusa in regiunea juxtanucleara in stransa vecinatate cu aparatul Golgi, centrul organizator al microtubulilor si endozomii secundari in faza avansata de evolutie. Lizozomii sunt delimitati de o membrana de natura fosfolipidica si contin enzime hidrolitice (peste 50) implicate in degradarea tuturor tipurilor de polimeri biologici: proteine - proteaze, lipide - lipaze, carbohidrati - glicozidaze si acizi nucleici- nucleaze, toate active in mediu acid. Enzimele au si functia de a indeparta de pe anumite molecule gruparile fosfat, sulfat si glicozil.

Principala caracteristica a lizozomilor este lumenul cu pH acid asigurat de o pompa protonica membranara ATP-dependenta care schimba Na+cu H+ asigurand astfel un mediu optim pentru actiunea hidrolazelor - pH 5 (pH-ul citoplasmei este 7,2). Formarea lizozomilor reprezinta o intersectie intre calea secretorie si endocitoza. Lizozomii se formeaza in aparatul Golgi. Proteinele membranei lizozomale sunt sintetizate in RE si transportate apoi la aparatul Golgi pentru o glicozilare extensiva.

Enzimele intralizozomale sunt sintetizate si ajung in lizozomi in urma unor procese elucidate de curand. Proteina pe cale de a fi sintetizata este co-translatata si transportata vectorial prin membrana RE, peptidul semnal de la capatul N- terminal este clivat si apare N-glicozilarea in lumenul RE. Complexul Golgi sorteaza in regiunea trans enzimele primite de la reticulul endoplasmic rugos prin regiunea cis. In aceasta regiune precursorului hidrolazelor lizozomale i se ataseaza (sub actiunea unor glicotransferaze) un radical fosfat la reziduul de manoza.

Gruparea manozo-6 fosfat formeza semnalul de sortare, enzima fiind transportata prin cisternele aparatului Golgi spre regiunea trans unde se leaga la unul sau doi receptori de manozo 6-fosfat distincti care directioneaza enzimele spre lizozomi. Dupa legare incepe formarea unei vezicule care se acopera cu clatrina, se desprinde si va fuziona cu lizozomul in formare. Lizozomul are pe suprafata o pompa protonica cu rol de acidifiere a interiorului, ducand la indepartarea gruparii fosfat si la disocierea hidrolazei de pe receptor.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.