Locul identificarii criminalistice in probatiunea juridica

Trimis la data: 2014-12-09 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Corina_T Dimensiune: 111kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In cursul derularii procesului judiciar, partile implicate au dreptul si obligatia de a aduce probe, in sustinerea interesului lor, probe pe baza carora magistratul isi formeaza opinia si pronunta hotararea.
Potrivit art. 63 C. proc. pen. constituie proba orice element de fapt care serveste la constatarea existentei sau inexistentei unei infractiuni, la identificarea persoanei care a savarsit-o si la cunoasterea imprejurarilor necesare pentru o justa solutionare. Obiectul probatiunii este ceea ce trebuie dovedit: fapte, imprejurari, stari sau situatii legate de existenta faptului prohibit de lege si de participarea persoanei la comiterea infractiunii.

In timpul urmariri si cercetarii penale precum si al judecatii isi produce efectele art. 66 C. proc. pen. care consfinteste principiul prezumtiei de nevinovatie a invinuitului sau inculpatului, pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare prin care se declara vinovatia sa. Importanta deosebita a probei pentru ajungerea de la necunoscut la cunoscut, "pentru a face lumina in chestiunile nebuloase" cum spunea Traian Pop, l-au determinat pe acesta sa o denumeasca "nervul principal al procesului penal".

Identificarea criminalistica reprezinta unul dintre mijloacele de proba admise de lege cu ajutorul careia se stabilesc imprejurarile de fapt. Probatiunea include identificarea ca pe una dintre componentele sale fara a se confunda cu aceasta si, cu atat mai mult, fara sa se reduca la aceasta. Judecatorul isi formeaza o convingere prin analiza totalitatii probelor administrate in cauza, evaluate critic, obiectiv si multilateral .

Expertul criminalist urmareste identificarea persoanei implicate in fapta cercetata sau a obiectului dintr-o multime nedeterminalat de persoane si obiecte. Scopul final il constituie individualizarea persoanei (infractor, victima, martor, tainuitor etc.) fie direct, dupa urmele lasate de parti ale corpului, fie indirect, prin intermediul obiectelor si urmelor acestora. In cazul in care obiectul serveste ca mijloc de descoperire a posesorului sau proprietarului, identificarea criminalistica a acestuia apare ca o etapa intermediara a procesului general de identificare judiciara - cercetarea criminalistica nu este chemata sa determine obiectul in sine, ci sa ajunga la o identitate probanta .

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.