Locul turismului in circuitul economic mondial

Trimis la data: 2014-11-04
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihai_H
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Definitie: Comertul mondial (international) reprezinta ansamblul tranzactiilor economice internationale ce au ca obiect un bun sau serviciu.
Comertul mondial cuprinde doua fluxuri:
1.Fluxul (comertul) cu bunuri vizibile (tangibile) reprezinta ansamblul tranzactiilor economice internationale ce ai ca obiect un bun material (ele pot fi vizualizate) cu ajutorul simturilor: automobile, produse alimentare, etc
2.Fluxul (comertul) cu bunuri invizibile (intangibile) este ansamblul tranzactiilor economice internationale ce nu au ca obiect un bun material.
Turismul reprezinta o componenta importanta a comertului mondial atat ca volum de activitate (incasari, nr turisti), cat si dpdv calitativ.

Din acest punct de vedere, tarile lumii sunt clasificate in doua categorii:
1.Tari exportatoare de turism (tari receptoare)
2.Tari importatoare de turism (tari emitatoare)

Turismul international, respectiv circulatia turismului internatinala este apreciata prin intermediul a trei categorii de indicatori
1.circulatia turistica mondiala globala
-reprezinta aproximativ 3,5 mld de calatori ceea ce inseamna ca cel putin Aoe din populatia Terrei efectueaza o calatorie in scop turistic
-incasarile din aceasta activitate reprezinta 2000 mld $ din care 1550 mld $ (aproximativ 80%) reprezinta circulatia turistica interna, restul de 450 mld $ reprezinta circulatia turistica internationala care e masurata de organizatia mondiala a turismului (OMT)

Definitie1: Piata turistica internationala reprezinta totalitatea tranzactiilor internationale (actelor vanzare-cumparare) al caror obiect il constituie produsele turistice privite in stransa conexiune cu relatii pe care le genereaza, spatiul geografic si timpul in care se desfasoara.Piata turistica internationala e o componenta a pietei internationale in general si in particular a pietei internationale a serviciilor.

Definitie2: Reprezinta sfera de confruntare dintre oferta turistice materializata in produse turistice si cererea turistica materializata in nevoi, aspiratii dorinte in domeniul turistic.
Caracteristicile pietei turistice:1.Complexitatea este data pe o parte de oferta turistica care e alcatuita dintr-un ansamblu complex de elemente tangibil (unitatea de cazare, mijloace de transport, etc), dar si intangibile (serviciile); pe de alta parte cererea turistica este alcatuita dintr-un ansamblu de nevoi care difera dpdv al complexitatii de la un individ la altul.

2.Opacitatea este data pe de o parte de cererea turistica respectiv nevoile turistice sunt insuficient definite, pe de alta parte oferta turistica e opaca fiind alcatuita din imagini pe care turistii le sintetizeaza in urma informatiilor obtinute din diverse medii (surse) precum rude, prieteni, experiente anterioare, etc.
3.Dinamismul care pps ritmuri superioare de crestere ale industriei turistice comparativ cu celelalte ramuri ale economiei.
4.Sensibilitatea la evolutia PIB, inflatia, tarife si preturi, venituri, curs valutar, elemente demografice, politice, etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.