Logica Juridica

Trimis la data: 2004-02-24 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 76 Nota: / 10 Downloads: 8398
Autor: Cristi P. Dimensiune: 180kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Logica Juridica s-a născut şi fiinţează din momentul în care oamenii au început să-şi prefigureze ideea de Justiţie ca expresie a raţionalităţii co-existenţei lor. Realitatea ei a fost, mai întâi, una de facto şi mult mai târziu a devenit şi una de jure. Logica Juridica

Logica Juridica - Nu cred să greşesc prea mult afirmând că, în efortul lor de a-şi rândui, deci raţionaliza, poziţia lor în lume şi raporturile lor cu această lume, oamenii au simţit aceeaşi nevoie de a-şi clarifica şi reglementa raporturile dintre ei înşişi. Dacă au învăţat să “se suporte reciproc”, mai degrabă dintr-un instinct comun al nevoii de supravieţuire, oamenii au ajuns mult mai greu la găsirea suportului raţional al acestei co-existenţe, trecând mereu prin experienţa tragică a interminabilelor stări conflictuale.

Logica Juridica - Această luptă continuă a omului cu natura, cu viaţa, cu semenii săi, chiar cu el însuşi, s-a purtat nu numai cu mijloace fizice, ci şi cu instrumentul cel mai de preţ care-i stătea mereu la dispoziţie, tăcut dar de o forţă încă inimaginabilă la începuturi: propria lui minte. Descoperirea de sine a omului întru raţiune a durat totuşi mult. Ea continuă şi astăzi. Primele reglementări juridice ale relaţiilor dintre oameni au însemnat şi primele încercări de a le întemeia raţional, de a le interpreta şi aplica în funcţie de marea diversitate de interese.

Existau şi există mereu atât interese comune, cât şi interese diferite şi opuse. În contextul spectrului atât de larg al intereselor nu este de mirare că oamenii au încercat şi încearcă mereu să “traducă” ( la propriu şi la figurat ) ceea ce este reglementat de către ei înşişi şi totuşi atât de greu deacceptat tot de către ei. Fie că au făcut-o, fie că o fac şi o vor face mereu, cu voie sau fără de voie, oamenii vor căuta (şi vor găsi !) justificări ale acestor “traduceri”, uneori atât de “personale”...

Actul de naştere propriu-zis al logicii juridice s-a “înregistrat” în momentul în care s-a comis şi prima abatere de la lege, care a necesitat şi prima “cerere de socoteală”, dar şi prima “dare de socoteală“. Raţiunea şi-a dezvăluit astfel şi perversitatea, capacitatea ei de-a se întoarce împotriva ei înseşi: raţiunii respectării unei anumite ordini în viaţa în comun a oamenilor i s-a contrapus raţiunea încălcării acestei ordini. Astfel, logica s-a depăşit pe ea însăşi...

0.1. De peste 23 de secole încoace – având în vedere spaţiul şi timpul culturii europene, care începe cu “miracolul grec” - există unii oameni care şi-au pus, legitim, întrebarea: cum gândim ?. Nu vom putea, în schimb, pretinde niciodată, cu exactitate şi pe de-a întregul, un răspuns rezonabil la întrebarea ce gândim ?. Nici nu cred că ar avea atât de mare importanţă să putem răspunde la cea de-a doua întrebare de vreme ce, într-o lume cu adevărat civilizată, bunul simţ ne îndeamnă să recunoaştem că gândurile sunt libere, i.e. fiecare are dreptul să gândească ce doreşte şi ce poate.

Şi, în definitiv, istoria dar şi hazardul au selectat şi sancţionat – pozitiv sau negativ – ceea ce a rămas, sau rămâne din ce s-a gândit şi se gândeşte. Există şi unii oameni care s-au întrebat şi se întreabă de ce gândim ceea ce gândim. Ceea ce-i deosebeşte pe cei ce-şi pun întrebarea cum ? de cei ce se străduiesc să afle de ce ? este că, primii sunt logicienii şi matematicienii, iar ceilalţi pot fi filosofi, psihologi, sociologi, istorici, jurişti etc.

Logica şi matematica s-au preocupat întotdeauna de modul în care funcţionează gândirea atunci când trebuie să-şi reprezinte propriile structuri fundamentale, respectiv, structurile reale şi posibile a tot ce există sau poate fi conceput. Prima este aplecarea gândirii asupra ei înseşi, cea de-a doua este deschiderea gândirii spre exteriorul real şi posibil. Pentru logică şi matematică structurile crono-topice se suspendă, în sensul că nu interesează momentul, locul sau conţinutul concret a ceea ce se gândeşte, în calitate de condiţii prealabile.

Se are în vedere, pe de o parte, acel homo sapiens generic, al tuturor timpurilor şi locurilor, pe de altă parte, acea existenţă reală sau virtuală unde cronotopia poate deveni şi ea obiect, dar nu condiţie. Astfel, logica şi matematica, mai exact, logico-matematica, se constituie ca demers formal, care transcende ştiinţa, iar prin aceasta, aspiră la o anumită universalitate. Logico-matematica se identifică cu acea raţionalitate pe care trebuie să şi-o asume orice ştiinţă şi, în definitiv, orice act teoretic şi practic uman.”Faţa” logică pe care o are acest Ianus logico-matematic are o sarcină distinctă dar şi ingrată – cea de a prescrie, i.e. stabilirea regulilor gândirii corecte.

Prescrierea este una din ofrandele aduse în templul închinat poate celei mai importante valori umane – adevărul. Dar şi aici există o anume “toleraţă” faţă de o anume “erezie“: spunându-ne cum trebuie să gândim corect, logica nu închide orizonturile gândirii, ci semnalează posibilele erori de gândire, cu alte cuvinte, ne învaţă să învăţăm din greşelile altora, să nu le mai repetăm, pentru că, într-adevăr, pe “acolo”, drumul gândirii nu are nici o şansă de a ajunge la liman. În rest, gândirea poate fi oricât de “eretică” se doreşte.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.