Logistica Transportului

Trimis la data: 2014-05-15
Materia: Transporturi
Nivel: Liceu
Pagini: 27
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: iuliancosmin
Dimensiune: 57kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Logistica se refera la ansamblul operatiunilor: de transport, de stocare, de distributie, de vamuire a marfii permitand punerea acesteia la dispozitie la/in termenele si in cantitatile cerute pe/in/la nivelul: spatiile de productie, de distributie sau de cumparatori. Este o functie destul de cuprinzatoare care depaseste cadrul simplu al transportului international.

Referate similare:

Finalitatea sa este de a optimiza costurile de aprovizionare si de stocare, de a face intreprinderea cat mai competitiva pe pietele (externe) si de a pune in valoare eforturile cu caracter de marketing care vor (care se vor realiza ulterior) urma a fi realizate.
Deci prin aceasta optica intreprinderea trebuie sa realizeze mai multe alegeri ce ii vor conduce la o mai buna stapanire a fluxului de informatii si a marfurilor. Aceste alegeri intervin in cadrul unei gandiri globale care asigura coerenta politicii logistice a intreprinderii.

6.2.1. Alegerea facuta de cei care intervin
Desi transportatorii au fost dotati cu servicii comerciale capabile de a genera relatii cu cei care incarca, complexitatea operatiunilor de transport international fac deseori imposibila recurgerea la intermediari.Deseori intalniti sub denumirea generala/termenul general de "tranzitari", ei reprezinta, de fapt, o mare diversitate/varietate de know- how si de statut juridic. Specializati in functie de modul in transport, de destinatie geografica sau dupa tipul lor de prestatii (ex: mesagerie rapida, navlosirea de containere frigorifice, etc.), ei sunt fie mandatari fie comisionari.

6.2.2. Alegerea prestarilor logistice
A.Evaluarea nevoilor
Alegerile logistice constituie prelungirea indispensabila a politicii comerciale a intreprinderii. Exista functii ale analizei fluxurilor de marfa dar si a ansamblurilor de servicii anexate cum ar fi: gruparea marfii, receptionarea acesteia, indeplinirea formalitatilor vamale corespunzatoare, etc.

O gandire globala trebuie sa conduca la intocmirea unui caiet de sarcini in care sunt definite:natura marfurilor tranzactionate (dimensiuni, valoare, greutate, fragilitate....),exigentele clientelei (intarzieri,frecvente, cantitati, pret),zonele geografice vizate si specificul lor (frecventa plecarilor, timpul tranzitarii, siguranta...),serviciile furnizate la plecare sau la sosire pe tipuri de clienti, pe regiuni, pe tipuri de activitati,elementele particulare ce definesc nivelul prestarii de cercetare: imaginea marcii, fiabilitate, intarzieri, costuri, etc.

Acest caiet de sarcini tine cont de remarcile formulate de toate serviciile intreprinderii si in special de cele ale productiei si serviciilor comerciale.

B.Criteriile alegerii
Solutia logistica globala face posibila interventia unei analize a nevoilor de stocare si a frecventelor de livrare. Alegerea solutiei tehnice (modalitatea transportului si tipul intermediarului) necesita studierea diferitelor oferte de transport. Pentru exporturile curente, intreprinderea negociaza deseori cu acelasi transportator, acesta poate obtine un serviciu personalizat precum si tarife avantajoase. Cu toate acestea ea poate face "apel la oferta" pentru operatii/operatiuni mai complicate sau pur si simplu pentru a deruta concurenta. Va obtine deci, mai multe "devize" care vor fi comparate pe/in baza mai multor criterii sau pretul nu este intotdeauna factorul esential.

a) Stocarea si frecventa livrarilor
Stocarea marfii reprezinta un cost pe care fiecare intreprinde incearca sa-l minimizeze in amonte si in aval de productie. Chiar daca intreprinderile/firmele de distributie cauta sa reduca stocul lor de vanzare. Exportatorii trebuie deci, sa faca un compromis intre itinerariul lor financiar si cel al clientului lor, optimizand cantitatile ce urmeaza a fi livrate.

Modalitatea de stocare este de asemenea o alegere importanta: poate fi situat in apropierea locatiilor de productie fie din contra in apropierea intreprinderii clientului, cu alte cuvinte in strainatate. Modalitatile de stocare si costurile de stocare sunt, deci,diferite. Aceasta din urma operatiune permite ca marfa sa fie livrata clientului in cantitati mai mici avand intarzieri foarte mici.

Livrarea unor cantitati importante permit furnizorului o mai buna exploatare a capacitatilor diferitelor tipuri de transport si de a obtine preturi mai competitive. Cu toate acestea, clientul este cel penalizat prin obligarea lui de a finanta stocurile, mai ales consecintele de a face legatura intre livrarile cu frecventa redusa. In toate cazurile, trebuie cautata o solutie optima care tine cont de ansamblul restrictiilor, fara a pierde din vedere ca de aceasta depinde competitivitatea finala a produsului.

b) Intarzierea marfii
Durata totala a transportului (transit time) si respectarea intarzierilor/amanarilor sunt factori competitori din ce in ce mai importanti intr-un context in care notiunile "fix la timp" si "stoc-zero" au devenit criterii ce demonstreaza o buna gestiune. In plus, anumite produse (perisabile sau de valoare mare) nu permit decat un timp de imobilizare foarte scurt.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.