Logistica - istoric definitii modalitati de abordare

Trimis la data: 2014-11-20
Materia: Transporturi
Nivel: Liceu
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: iuliancosmin
Dimensiune: 57kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Termenul de logistica este de utilizare recenta in gestiunea economica a intreprinderii, insa in alte domenii logistica exista de multa vreme.
Sensurile logisticii in Roma Antica:
logiste - se intelegea intendentul insarcinat sa furnizeze armatei tot ceea ce este nevoie pentru a duce un razboi,
logisteo = administrare - gestionarea fluxurilor necesare reusitei militare,
logista - ofiter insarcinat cu organizarea amplasamentului pentru legiunile romane.
Principiile logisticii sunt de origine militara. Conducatorii militari au fost primii care au dat o utilizare noua cuvantului logistica. Logistica este privita ca o parte a artei razboiului, fiind considerata ca aplicatia practica a artei de a misca trupele. Pentru militari logistica cuprinde mijloacele si aranjamentele ce permit de a aplica planurile startegice si tactice. Strategia decide locul de actiune, iar logistica aduce trupele in acel loc.

Daca avem in vedere perioada de timp de 3 500 ani de la aparitia omului din care numarul anilor de razboi au fost de 3 165 ani, numarul de razboaie purtate fiind de 8 000, putem sa ne formam o imagine de ansamblu asupra importantei logisticii si a evolutiei nevoilor pentru un combatant: Logistica in Franta se dezvolta mai mult in sec. al XVIII-lea ca stiinta a rationamentului. In timpul celui de-al doilea razboi mondial americanii utilizau cuvantul logistics pentru a desemna aprovizionarile (cu arme, munitii, piese de schimb, reparatii) si mijloacele pentru a le face sa ajunga la locul si timpul dorit.

Desi notiunea de logistica in sensul mai larg de optimizare economica este prezenta in anumite lucrari inca din secolul al XIX-lea, cuvantul nu a devenit de circulatia actuala decat cu ocazia celui de-al doilea razboi mondial si mai ales sub impulsul generalului Marshall, in acea vreme consilier militar al presedintelui Roosevelt.Planul Marshall a fost un gigantic plan logistic, construit in jurul notiunilor de fluxuri necesare pentru optimizarea unor obiective definite pe plan politic, respectiv punerea la dispozitia Europei de resurse de tipul "capital", "know-how" si "tehnologie" pentru a atinge cit mai repede posibil obiectivul principal al reconstructiei dupa razboi, urmarind sa se introduca prosperitatea in tarile vestice care au fost incluse in acest plan.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.