Logodna in noul cod civil

Trimis la data: 2011-02-28 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 23 Nota: / 10 Downloads: 30
Autor: M Dimensiune: 55kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
1. Preambul
In contextul aplicarii principiului unificarii normelor legislative care guverneaza raporturile de drept privat, in noul Cod civil sunt reintroduse si reglementarile privind dreptul familiei, care, in mod traditional, constituie o parte a dreptului civil, iar nu o ramura distincta de drept.
2. Scurt istoric
Familia, cea mai veche cutuma a umanitatii, cum o numea distinsul profesor Jean Carbonnier, se bucura de o noua abordare, care, chiar daca nu este perfecta, reuseste in mare masura sa modernizeze reglementarile din domeniu, potrivit valorilor societatii contemporane.

Este vorba despre o abordare care tine cont de noile realitati aparute in domeniul vietii familiale, generate, pe de o parte, de evolutia raportului dintre libertatea individului si interesul familiei, care genereaza o mai mare independenta patrimoniala a fiecaruia dintre soti, iar pe de alta parte, de o noua interpretare si protectie a interesului superior al copilului.

In cadrul caracterelor juridice ale casatoriei putem analiza trei situatii speciale respectiv: concubinajul, logodna si casatoria conventionala ( dreptul de folosinta al sotilor asupra locuintei commune si reproducerea asistata medical).

3.Concubinajul
Destul de des intalnit in zilele noastre, concubinajul, aminteste de perioada straveche, fiind considerat intr-o anumita etapa istorica din dreptul roman o casatorie inferioara - legitima conjunctio sine honesta celebratione matrimonii.

In dreptul roman, concubinatus era o uniune de fapt ce nu se confunda cu una trecatoare stuprum sau cu adulterul. Astazi, prin concubinaj, intelegem o convietuire de fapt intre un barbat si o femeie, o perioada relativ indelungata de timp. Ea nu este o uniune juridica, astfel ca se deosebeste esential de casatorie, care are statut legal, determinat prin norme juridice.

Desi cele mai multe cupluri aleg ca forma de convietuire sociala, concubinajul, multe dintre aceste cupluri nu sunt constiente de implicatiile in timp ale traiului in comun intr-o forma pe care statul si legea nu o apara din punct de vedere legal.

Potrivit Codului Familiei, in Romania statul ocroteste casatoria si familia, apara interesele mamei si copilului si recunoaste casatoria incheiata in fata ofiterului de stare civila. Legislatia din Romania nu recunoaste concubinajul ca forma de convietuire, neexistand un semn de egalitate intre concubinaj si casatoria incheiata legal, dar nici nu il interzice. Concubinajului nu i se pot aplica dispozitii referitoare la casatorie indiferent de durata sa.

Legalizarea sa ar pune sub semnul intrebarii institutia casatoriei, in afara careia nu poate exista familia. In Romania s-a initiat un proiect de lege de catre Presedintele Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputatilor, care este si lider al Partidei Romilor (mandatul 2000-2004), privind recunoasterea concubinajului ca forma de convietuire. Potrivit unor studii, dupa revolutie, a crescut foarte mult numarul persoanelor care traiesc in concubinaj.

Astfel, in 1993, 15% dintre copii proveneau din cupluri necasatorite, iar in 2001 ponderea acestora ajunsese la 26%. In ceea ce priveste casatoriile, numarul acestora a scazut de la 193.000 in 1990 la numai 136.000 in 2000. Sociologii spun ca cea mai importanta cauza a concubinajului este saracia si lipsa de perspective economice din ultimii ani.

Consider ca Romania nu e pregatita sa accepte mental acest model fiind contrar bunelor moravuri , acesta e un lucru imoral, ilegal, la marginea modelului acceptat in societate. Mai ales cand apar copiii, se creeaza confuzii, intervine denaturarea de statut. Casatoria ramane in continuare cea mai importanta.

Majoritatea statelor europene au legiferat concubinajul mai ales din cauza numarului mare de copii nascuti din cupluri necasatorite: Franta, Suedia, Olanda, Norvegia, Islanda, Danemarca, Belgia, Germania, provinciile spaniole Aragon si Catalonia si este recunoscut in cateva state americane. In aceste tari, lege acorda persoanelor care traiesc in uniune consensuala unele drepturi asemanatoare celor din casatoria legala.

In prezent, sunt in curs de adoptare legi cu acelasi obiect in Portugalia, Finlanda, Canada si Australia. In tarile din nordul Europei, acest model este mai frecvent decat casatoria oficiala. Sunt persoane care traiesc in uniune consensuala 10-15 ani., chiar daca au copii, nu se mai casatoresc oficial.

Pe primul loc este Islanda cu 65% dintre copii proveniti din relatii de concubinaj, urmata de Danemarca si Suedia cu 55%, iar in Marea Britanie proportia este de 40%. Aplicarea prin analogie a dispozitiilor legislatiei familiei privitoare la raporturile dintre soti, la relatiile dintre concubini nu este admisibila din punct de vedere legal la noi in tara.

Astfel, prezumtia de comunitate instituita de art. 30 Codul Familiei ("bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor") in favoarea sotilor nu functioneaza si in cazul concubinilor, bunurile dobandite in timpul concubinajului devenind proprietatea fiecaruia dintre concubini potrivit contributiei aduse la achizitionarea lor.

Bunurile acumulate de acestia devin proprietate comuna pe cote-parti pentru fiecare, in functie de gradul de contributie la achizitionarea lor indiferent pe numele caruia dintre ei s-a facut actul de cumparare.

Asadar, in cazul unei eventuale despartiri, va trebui ca persoana interesata sa dovedeasca, cu inscrisuri si martori, tot ceea ce pretinde; concubinajul nu ofera o serie de drepturi si obligatii precum obligatia de fidelitate, sprijin reciproc, dreptul de a purta un nume comun.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.