Loisir - educatie pentru petrecerea timpului liber

Trimis la data: 2010-02-23
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 8.57 / 10
Downloads: 40
Autor: Lacra_ber
Dimensiune: 10kb
Voturi: 19
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
LOISIR- agrement, distracţie,amuzament,activităţi plăcute, timp liber
Formarea şi dezvoltarea personalităţii umane s-a datorat dintotdeauna atât educaţiei primite de la alţii ( familia, şi îndeosebi şcoala), cât şi eforturilor proprii deduse în acest sens. Loisirul apare numai când societatea îl creează şi încurajează şi ca urmare sociologia ar trebui să îşi aducă o contribuţie esenţială privind loisirul.Sociologii sunt unanimi în a consemna că nici o cucerire a secolului în viaţa domestică nu conferă omului atâtea plăceri şi motive de paţnic echilibru, câte îi oferă sportul.
În sport se regăsesc manifestările tipice jocurilor, ca libertatea şi iniţiativa acţiunilor,motivaţia imediatălegată de însăşi activitatea desfăşurată, satisfacţia efectuării unor acţiuni care scot ăn evidenţă calităţile şi măiestria personală. Jocurile însoţesc înteraga evoluţie a amului, până la bătrâneţe; chiar dacă formele de manifestare se modifică ,principalele carcteristici se păstreză, dând fiecărei vârste o savoare particulară, răspunzând unor nevoi şi tendinţe firesc şi permanent umane.

Jocurile reprezintă o serie de caracteristici prin care apropierea de activităţile sportive apare firească. Château J., (Copilul şi jocul), spune că adevăratul joc este serios, are reguli severe şi presupune ostenela până la istovire. El mai adaugă că jocul repreuintă o lume aparte, diferită de a adulţilor. Acelaşi lucru îl putem spune şi despre sport- este o lume aparte, diferită de cea obişnuită, creează într-un anumit fel o „iluzie”, fără a fi lipsit de intenţionalitatea conştiinţei de declanşare, ca şi în efectuare şi apreciere.

Atât jocul, cât şi sportul sunt prilejuri de evaziune, desprindereşi detaşare de activităţile cotidiene ca şi de compensaţie. Deşi aflate la niveluri motivaţionale diferite şi cu deosebiri în funcţionalitatea esenţială, şi unele şi altele exercită calităţi, formează educaţional, tonifică şi echilibrează psihic, intregrează social. Nu trebuie să uităm nici însemnătatea terapeutică a unora dintre activităţile ludice şi agnostice.

Nu vrem să mai amintim caracteristicile şi funcţiile jocului , pe care le cunoaşteti deja. La vârsta de trei ani copilul se poate juca cu un partener; la 5 ani grupul poate fi format din 4-5 jucători. La 7- 8 ani alegerea partenerului se face după criterii preferenţiale, spiritul de grup dezvoltându-se, ajungând în preadolescenţă la spirit de „ gaşcă”. la solidaritatea uneori greşit canalizată. Rivalităţile dintre copii se menţin numai la nivelul jocurilor, disputele încetând în afara acestora, având doar semnificaţia ăntrecerii pentru manifestarea curajului, forţei sau dibăciei, pentru evidenţiere în faţa grupului.

Jocurile de mişcare- jocuir dinamice- fac parte din jocurile cu reguli şi au drept caracteristică folosirea exerciţiilor corporale, fiind principalul mijloc de dezvoltare şi educaţie fizică a copilor. Jocurile de mişcare se bazează pe trrebuinţa de activitate a fiinţei vii, organizarea şi conducerea lor de către un adult dirijând atât dezvoltarea motrică, cât şi formarea volitivă şi morală a coopilor. Ele au proprietatea de a creea veselie şi entuziasm în grupul copiilor care se joacă şi se străduiesc să respecte regulile. Respectarea regulilor contribuie la formarea capacităţii de abţinere, stăîânire de sine; rezolvarea situaţiilor din joc, educă prezenţa de spirit, isteţimea, viteza, îndemânarea, corectitudinea, iniţiativa şi spiritul de grup, de echipă. Acţiunile motrice din aceste jocuri au caracter activ, sunt însumate unui subiect ( temă) şi parţial îngrădite de reguli.

Ca mijloc al educaţiei fizice jocurile de mişcare urmăresc ca într-o formă plăcută şi accesibilă să perfecţioneze deprinderile motrice de bază, să dezvolte calităţile motrice de viteză, îndemânare, rezistenţă şi forţă, să contribuie la educarea psihomotrică prin formarea sensibilităţii motrice , a simţului ritmului şi echilibrului, a orientării în spaţiu şi a unor trăsături ale personalităţii. Specifice vârstei preşcolare şi copilăriei mici , jocurile dinamice pregătesc copii pentru jocurile sportive comptiţionale ale vârstelor următoare ale preadolescenţei şi tinereţii.

Jocul este definit drept activitatea didactică practicată de plăcere mai ales de catre copii. El desemnează o activitae fizică su mentală, spontană şi urmărită prin ea însăşi fără utilitate imediată, generatoare de distracţie, de plăcere şi de reconfortare. Întâlnit la toate fiinţele, jocul a fost şi este în atenţia pedagogilor, psihologilor, sociologilor şi fiziologilor,încerecându-se a se da explicaţii, a se emite opinii cu privire la cauzele care determină jocul al oameni. Din punct de vedere păsihologic jocul este considerat un exerciţiu premergător pentru viaţă, o formă de stăpânire de sine, tendinţa de dominare a omului, un mijloc de contracarare a unor porniri dăunătoare, îndeplinirea unor dirinţe ce nu pot fi satisfăcute în realitate.

O încercare mai realistă de a defini jocul este făcută de Karl Groos, care printr-o comparaţie între om şi animale a ajuns la constatarea că unele jocuri sunt o imitaţie instinctivă a mişcărilor din viaţa practică, un pre-exerciţiu pentru viaţa de mai tîrziu. Prin specializarea instructor animator ( specializare prezentă în fostele Licee pedagogice), elevii au oportunitatea de a experimenta o varietate de sporturi şi activităţi sportive. Ei trec de la mişcările corporale de bază spre jocurile de echipă la nivel de loisir, de petrecere a tipmului liber în orice moment al vieţii. Elevii experimentează următoarele tipuri de exerciţii fizice : jocuri individuale sau de echipă, aprofundarea unor ramuri sportive, jocuri cu mingea, exerciţii pentru controlul corpului şi sănătăţii.

Sunt încurajaţi să înţeleagă conceptul „ sport pentru viaţă” nu numai în programul de şcoală. Prin educaţia elevilor se extinde acest concept la nivel social, ei educând la rîndul lor alţii oameni cum să-şi organizeze timpul liber într-un mod sănatos şi relaxant.
Dacă la nivelul unui copil preşcolar, jocul este un mod învăţare şi relaxare, la un adult acest mod de viaţă trebuie reînvăţat. Prin intermediul instructorilor animatori putem readuce bucuria relaxării unui adult prin joc. Este posibil ca nu toată lumea să se bucure de toate activităţile, dar cel puţin o activitate sau două le-ar aduce bucurie şi relaxare.

Recreerea presupune : joaca individuală, jocurile colective, sporturile, relaxare, distracţie, hobby-uri, practicarea unor vocaţii în orele libere. Activitatea de recreere poate fi desfăşurată la orice vârstă a individului, fiind condiţionată de elementul temporal, condiţia şi atitudinea persoanei, circumstanţele ambientale etc.

Turismul şi recreerea, ca şi alte aspecte ale vieţii umane, nu pot rămâne în afara sferei de impact indusă de schimbare, cel mai important aspect fiind modul cum utilizăm timpul liber care a evoluat în volumul şi cantitatea sa, datorită schimbării în valorile societăţii, de la importanţa marginală la un fenomencentral în viaţa omului. Astfel, structura tipmului liber şi costurile petrecerii lui şi-au pierdut din izul luxuriant existent odată şi a devenit o parte esenşială a existenţei, cel puţin pentru ţările dezvoltate.Participarea în activităţi recreeative, bucuria vacanţelor nu mai sunt un privilegiu ci un drept al fiecăruia în ţările cu o economie modernă de piaţă.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.