Lolium perene

Trimis la data: 2011-08-18
Materia: Agronomie
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 9.14 / 10
Downloads: 215
Autor: Daany18
Dimensiune: 5304kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Raigrasul peren (sinonim cu iarba de gazon sau zizania) este o graminee perena, cu o raspandire frecventa in pajistile permanente din zonele depresionare sau luncile raurilor. In cultura, intra in componenta amestecurilor complexe, pentru infiintarea de pajisti temporare exploatate prin pasunat sau mixt. Raigrasul peren este o planta care creste in smocuri . frunzele sunt de culoare verde inchis , netede , lucioase si au o latime de 6 mm.Tulpina are de obicei 90 cm inaltime , iar pe spic in jur de 8-11 flori.
Este rezistent atunci can este calcat vin picioare , iar pentru animale este o iarba gustoasa .
Raigrasul peren este specia componenta de baza care intra in structura amestecurilor de graminee perene, destinate infiintarii de pajisti temporare exploatate prin pasunat sau mixt.
In conditiile unui pasunat rational durata de valorificare a pajistilor pe baza de raigras peren se dubleaza, deoarece prin tasare baza coletului si sistemul radicular raman, in permanenta in contact cu solul.Recoltarea si pasunatul de mai multe ori in timpul perioadelor de vegetatie maresc gradul de lastarire a plantelor si prelungesc durata de folosinta.

Amestecurile complexe, in care intra si raigrasul peren, prin insilozarea sub forma de semisiloz, produc un siloz de foarte buna calitate si cu un grad ridicat de consumabilitate.Genul Lolium are un numar relativ mic de specii (7), dintre care pentru agricultura importanta mai mare o au: raigrasul peren (Lolium perene L.), raigrasul aristat (Lolium miltiflorum Lam.) si raigrasul hibrid (Lolium hybridum Kunth).

Dupa modul de polenizare, speciile genului Lolium se impart in doua grupe:specii alogame: Lolium perene (specie perena), L. multiflorum sin. L. italicum, (raigrasul peren sau italian);specii antogame : Lolium temulentum, L. remotum, L. persicum, L. subulatum;Este mai eficient atunci cand este aplicat in parti egale : in primavera si in toamna .

In unele regiuni o cerere de fosfor si potasiu poate fi de dorit pentru a mentine calitatea. Cand perene Raigrasul este aproape de taiat (ca pe un miniteren), o dublare a rata de azot este recomandata. Un pH-ul solului de 6,5 este ideal pentru raigrasul, dar va efectua, de asemenea, intr-un gama de 5,5 la 8,5.

Pentru un compromis optim intre calitate si cantitatea, perene raigrasul este taiata in faza de boot.Perene raigrasul este considerate o sursa foarte buna de furaje si fan deoarece are u gust bun pentru animale.De asemenea, este util ca hrana pentru animale salbatice. Este rezistent la pasunatul frecvent si calcat in picioare ( deacea este utilizat ca si terenuri pentru sport)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.