Lomanosov Mihail Vasielivici - chimist si poet

Trimis la data: 2005-04-06 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 1 Nota: / 10 Downloads: 11
Autor: Dimitrie ivancu Dimensiune: 5kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Lomanosov Mihail Vasielivici - chimist si poet
Lomanosov s-a nascut in Gubernia Arhanghelsk intr-o familie de tarani. Din copilarie se ducea impreuna cu tatal sau in largul marii sa prinde peste. Baiatul a invatat de timpuriu sa citeasca si dorea nespus de mult sa invete mai departe. Scopul acesta la facut nespus de mult pe Mihail Lomanosov sa plece in Moscova. Se duce pina acolo pe jos, insotind niste care cu peste congelat.

Lomanosov Mihail Vasielivici - chimist si poet
Ca sa poata intra in academia Slavo-Greaca-Latina di Moscova, el a fost nevoit drept sa dea drept fecior de nobil, caci usa academiei era inchisa pentru un baiat taran.

Sase ani mai tirziu drept rasplata pentru succesele sale remarcabile, Mihail Lomanosov a fost trimis in Germania, ca sa studieze mineritul si chimia. Trec ani de munca incordata pe fagasul stiintei, si iata-l pe Lomanosov unul din cei mai mari invatati.

Lomanosov Mihail Vasielivici - chimist si poet
E greu de inchipuit, cum de un singur om a putut sa faca asa de mult in domeniul stiintei, in literatura si in arta. Un istoric francez credea ca in Rusia sint doi Mihail Lomanosov – unul invatat si chimist iar celalat scriitor.

Dar si poetul si chimistul era defapt unul singur , Mihail Lomanosov. Ba el mai era inca fizician si pictor, geograf si istoric, promotor al culturii si un om de stat.

Lomanosov Mihail Vasielivici - chimist si poet
Experientele in domeniul fizicii si chimiei, pe care Lomanosov le facea in laboratorul sau, se diosebiau pintr-o mare precizie. Odata el a facut urmatoarea experienta:

A cintarit un vas inchis ermetic si cu bucatele mici de pulm, la incalzit pina la rosu, bucatele de plumb sau acoperit cu un sloi alb, dar cinterind din nou vasul el a observat ca acesta nu sia schimbat greutatea, aici si sau descoperit legile de baza a naturii. Numai aceasta singura descoperire ar fi fost de ajuns pentru al considera pe Lomanosov un mare savant.

Lomanosov a proiectat si a construit un telescop pentru observarea stelelor si a planetelor. Cu ajutorul acestui telescop el a descoperit ca planeta Venus este inconjurata de atmosfera ca si Pamintul nostru. Astronomii au izbutit sa repete aceasta observare mai mult de o suta de ani. Toata viata sa Lomanosov a decernato pentru dezvoltarea stiintei. El a afirmat ca Universul este infinit.

El a mai afirmat ca tot ce este: pamintul, planteletele sa, se schimba si se dezvolta cind spre bine, cind spre rau. Lomasov afirma ca toate corpurile sunt compuse din minuscule, numite molecule si atomi.

Multe eforturi a depus Mihail Lomanosov pentru a deschide prima Unversitate de Stat din Rusia, care astazi se compara cu cele mai bune universitati din lume, dar chiar si astazi ia poarta numele lui Lomanosov.

Stiri
  • pag. 1

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.