Londra - prezentare generala

Trimis la data: 2003-05-16 Materia: Geografie Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 10
Autor: Ciprian Alin Dimensiune: 9kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Londra este capitala Regatului Unit. Este situată in partea de S-E a Angliei, de-a lungul Tamisei. Cu o populaţie de aproape 7 milioane de locuitori, aceasta vasta metropola este cel mai mare oraş al Europei, aceasta distincţie menţinându-se încă din secolul al XVII-lea.

In secolul al XIX-lea a fost cel mai mare si mai influenţabil oraş din lume, centrul unui puternic imperiu maritim. Deşi nu mai este plasat intre cele mai populate oraşe ale lumii, Londra rămâne încă unul dintre marile centre culturale si financiare.

In traditia populara termenul de Orasul LONDRA se aplica unei zone restrînse care a reprezentat asezarea de baza (numita Londinium) si acum este parte din districtul de financiar si de afaceri al metropolei. Orasul Londra si 32 de suburbii inconjuratoare din vechia Londra reprezinta o suprafata de 1579 de km2 ( 610 mile2).

Clima Londrei este in general blândă si umeda, deşi nu este stabila aceasta regiune este una dintre cele mai uscate ale Marii Britanii, iar precipitaţiile anuale sunt de numai 750 mm. vremea este in general noroasa si ploioasa in jumătate din an. Cu o temperatură medie in luna iulie de 18°C, in Londra vara este mai calda decât in restul insulei britanice, deşi valurile de căldură nu sunt frecvente si nu durează mult. Temperatura depăşeşte rar 26°C. iernile sunt relativ geroase, iar temperatura medie in luna Ianuarie este de 4°C.

Populaţia Londrei la jumătatea anului 1996 era de 7 milioane de locuitori, ceea ce reprezintă 12% din întreaga populaţie ( de 58.b milioane) a Marii Britanii. Numărul populaţiei a început sa scadă după anul 1951, când Londra avea aproape 8 milioane de locuitori. Londra a atras întotdeauna un număr mare de imigranţi. Din timpul celui de-al II-lea Război Mondial, un număr mare de imigranţi a transformat Londra intr-o capitala multinaţională, cei mai mulţi dintre ei fiind de origine asiatica. Al doilea grup de imigranţi îl constituie rasa neagra, provenita din continental African in cea mai mare parte, dar si din Jamaica.

Deşi cele mai importante universităţi ale Marii Britanii sunt aşezate in afara Londrei, acest oraş atrage un mare număr de studenţi, oferind un mare număr de colegii, universităţi, academii si instituţii. Principalul element al acestei reţele educaţionale este Universitatea din Londra din Bloomsbury, înfiinţata in 1836. este alcătuita din facultăţi, scoli si instituţii adiacente, care variază de la Scoala de Studii Economice si Politice pana la facultăţi de medicina.

Alte universităţi importante sunt Facultatea Kingston si Westminster, ultima oferind si cursuri de arta, precum Facultatea de Arte Frumoase, Facultatea Regala de Arte Dramatice, Universitatea Regala de Muzica, Universitatea Regala de Balet, si Universitatea de Dans Contemporan.
Londra este unul dintre cele mai mari centre ale culturii clasice si populare. Se bucura de reputaţia unui superb teatru începând cu secolul al XVI-lea, din timpul celui mai mare dramaturg al literaturii engleze, William Shakespeare.

Cat despre muzee si galerii, Londra însăşi este un muzeu cu mai mult de 2000 de ani de cultura si istorie. Dar conţine si unul dintre cele mai multe muzee (mai mult de 100), dintre oraşele lumii. Perla coroanei culturale a Londrei este Muzeul Britanic, ale cărui galerii se întind pe o distanta de 4 kilometri, cuprinzând mai mult de 4 milioane de exponate. Colecţiile muzeului variază de la antichitatea egipteana si clasica, la piese de origine romana si anglo-saxona si chiar China, India, Mesopotamia, Japonia.

In Muzeul Victoria & Albert (1852), poţi găsi o importanţa si variata colecţie de arte aplicate. Artele decorative cuprind piese de mobile, sculptura si pictură, haine si bijuterii. De partea cealaltă a străzii putem găsi Muzeul de Ştiinţe Naturale, cuprinzând numeroase specii de dinozauri si Muzeul de Ştiinţe care cuprinde o secţie istorie si medicina. Muzeul Londrei, introduce pur si simplu vizitatorii in istoria Londrei, conducându-i prin epoci aşezate cronologic.

Acesta, fondat in 1753, poseda o impresionanta colecţie de opere de arta, antichităţi si obiecte istorice naturale. Muzeul Londrei cuprinde exponate care atesta evoluţia societăţii din vremea romanilor până in prezent
Londra reprezintă un mare loc de depozitare a artelor vestice si un centru al creaţiei pentru artiştii contemporani. Galeria Naţionala din Piaţa Trafalgar conţine prima colecţie de arta a Marii Britanii, conţinând piese din cele mai mari scoli de arta europene.

Alături se afla Galeria naţionala de Portrete, care conţine portretele britanicilor, atât cei renumiţi, cat si cei mai puţin cunoscuţi. Galeria Tate conţine principalele colecţii ale artei britanice si ale artei moderne internaţionale. Galeriile Institutului Courtalud sunt specializate in lucrările artiştilor impresionişti .

Galeriile comerciale prezintă cele mai bune lucrări dintre acelea care sunt produse in prezent in Londra si pe plan internaţional.
Alte muzee de specialitate sunt Muzeul Naţional al Armatei, Muzeul de Teatru, care urmăreşte de-a lungul istoriei artele interpretării dramatice, si Muzeul Imaginii Dinamice, ce se bazează pe istoria filmului.

Evenimentele culturale care au loc anual demonstrează un mare interes pentru artă care il prezintă locuitorii Londrei. Cel mai cunoscut dintre festivalele de muzica clasica este Henry Wood Promenade Concerts, ce are loc in Royal Albert Hall, din luna Iulie pana in Septembrie, si reprezintă o tradiţie a Londrei de sute de ani. Festivalul Filmului din Londra, ce are loc in cinematografele din oraş, in luna Noiembrie, prezintă cele mai bune filme contemporane din toata lumea.

Unul dintre cele mai mari evenimente publice este Carnavalul Notting Hill, ce are loc in fiecare an in ultima săptămână a lunii August. Acest festival de strada originar din Caraibe este inspirat din petrecerile dansante din acele locuri in anii 1950. cel mai atrăgător element al acestor parade îl constituie costumele.

Printre multele clădiri ale Londrei putem găsi cu uşurinţa multe spatii verzi, amenajate special pentru parcuri, terenuri de sport sau de joaca. Cel mai mare spaţiu verde din centrul Londrei este Hyde Park, împreună cu extensia sa in Gradinile Kensington. Lacul Serpentine, care separa aceste doua unităţi este creat pentru înot si cursele cu barca. In partea de est, alte doua parcuri, Parcul Regal, Parcul Verde si Parcul Sf. James asigura o întindere de verdeaţă ce se termina in fata catedralei Westminster.

Alte parcuri importante includ Parcul Battersea, ce asigura activităţi pentru copii, Hampstead Heath cu suprafeţele sale de iarba si pădure, si Regent’s Park unde este aşezata Gradina Zoologica a Londrei.

Sportul ocupa un loc important in activităţiile de recreere ale cetăţenilor Londrei. De aceea foarte renumit este Stadionul Wembley, unde au loc meciuri intre cele doua echipe importante ale Londrei: Arsenal si Tottenham Hotspur.
Picadilly Circus este centrul Londrei. Aici se intersectează cinci bulevarde. Noaptea, toate panourile comerciale sunt luminate, conţinând reclamele mărcilor specifice Angliei: McDonalds, Samsung, Coca-Cola, Fosters.

Piata Trafalgar, unul dintre cele mai importante puncte turistice ale Londrei, a fost amenajata intre anii 1829 si 1841, pentru a comemora Victoria lui Nelson, in bătălia cu acelaşi nume din 1805. în centrul pieţei se afla o coloana gigantica, înconjurată de patru lei uriaşi din bronz.
Catedrala Sf. Paul, a fost proiectata de Sir Christopher Wren, iar lucrările au început la noua ani după ce catedrala medievala a ars in timpul Marelui Incendiu. Catedrala a fost restaurata intens in ultimii ani. Exteriorul a fost curăţat, iar vitraliile puternic afectate de bombele din timpul războiului au fost înlocuite cu geamurile simple (aşa cum era specificat in proiectul lui Wren).

In aceasta catedrala poţi urca pana la Galeria Şoaptelor din dom, unde o şoapta este auzita din orice parte a domului; apoi in Galeria Pietrei de unde se poate admira o superba panorama a oraşului, iar Galeria aurie se afla in vârful domului.

Palatul Buckingham a fost casa familiei regale încă din timpul domniei Reginei Victoria. A fost construit iniţial in 1703 pentru Ducele de Buckingham ( de unde ii provine si numele). A fost apoi reamenajat de către Nash pentru George al IV-lea, dar nu a primit faţada actuala decât in 1913.
In fiecare zi din vara, oamenii se aduna in fata palatului pentru a privi schimbarea gărzii de la 11:30 AM.

Westminster Abbey este cea mai frumoasa catedrala gotica a Londrei si a fost construita de preotul Eduard in secolul al XI-lea. Toate încoronările au avut loc aici, incep1nd cu Wilhelm Cuceritorul. Si cei mai mulţi monarhi ai Angliei, de la Henry al II-lea, pana la George al II-lea au fost înmormântaţi aici.
Tot in aceasta catedrala se poate găsi si Coltul poeţilor, unde mulţi dintre poeţii naţionali au fost înmormântaţi, tot aici aflându-se si mormântul Eroului necunoscut.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.