Luarea de mita-infractiunea de coruptie

Trimis la data: 2005-06-30
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 92
Nota: 8.31 / 10
Downloads: 16
Autor: Corina dumitru
Dimensiune: 92kb
Voturi: 515
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Începând cu anul 1990, mai mulţi factori inerenţi perioadei de tranziţie din România, au generat un climat favorabil proliferării unor fenomene disfuncţionale în societate, cum au fost criza de autoritate, legislaţia incompletă şi procesul de reformă al structurilor pe segmente ale relaţiilor sociale, aflat în plin proces de transformare.
Faptul că nu au fosta aduse acele modificări care se impuneau, la timp, nici Codului Penal, nici Codului de procedură penală, a influenţat starea infracţională şi chiar soluţiile care s-au dat în anumite dosare având ca obiect infracţiuni de corupţie, pe fondul unor modificări anterioare ale unor reglementări procedurale care au transformat benefic prezumţia de nevinovăţie dintr-un principiu procedural declarativ într-o garanţie procesuală, însoţită de constantul principiu “in dubio pro reo”.

Tranziţia pe plan economic a procesului de restructurare a proprietăţii conform Constituţiei din 1991, a impus ignorarea terminologiei neconcordante a legii penale cu cea a Constituţiei şi stricta aplicare a prevederilor legale care incriminează fapte penale, până la abrogarea sau modificarea expresă a acestor norme de drept.

Infracţiunile de corupţie, de o deosebită periculozitate socială, s-au extins la nivelul mai multor structuri sociale. Acestea, din păcate, nu întotdeauna au putut fi constatate şi cercetate din lipsa mijloacelor tehnice operative specifice. Specialiştii în ştiinţa dreptului penal admit în unanimitate, că, corupţia a devenit o plagă socială care impune găsirea şi utilizarea celor mai noi şi mai eficiente metode şi tehnici, a unei legislaţii corespunzătoare, pentru depistarea celor care realizează câştiguri fabuloase ilicite, profitând de anumite funcţii în ierarhia socială.

SECŢ.1 Noţiunea de corupţie în dreptul penal român şi pe plan internaţional. Scurt istoric al infracţiunilor de corupţie

Corupţia, ca fenomen social, a atras atenţia spre studiul ei, încă din antichitate. Conform Dicţionarului limbii române cuvântul “corupţie” derivă din latinescul “coruptio-onis” şi înseamnă stare de abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie1.

În materia dreptului penal, termenul caracterizează o anumită comportare a funcţionarului care îşi comercializează, îşi vinde atributele funcţiei şi încrederea acordată de societate, primind în schimb bani ori alte foloase. Reprezintă un pericol social pentru societate prin vătămarea sau punerea în pericol a desfăşurării activităţii statului şi a tuturor sectoarelor vieţii sociale2.

Modificarea de-a lungul timpului, a tradiţiilor, a condiţiilor istorice şi geografice influenţate de factori de natură socială, au transformat percepţia opiniei publice referitoare la fenomen, sensibilizând-o în evaluarea gravităţii acestor fapte şi în incriminarea lor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.