Luceafarul 5

Trimis la data: 2010-08-02
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Gabriel_A
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
A fost publicat intaia oara in aprilie 1883 in "Almanahul Societatii Academice social Literare" , "Romania Juna" la Viena dupa ce , mai intai fusese lecturat in societatea Junimea.In acelasi an a mai fost pub. In "conv lit" , "Familia" , "Poesii" versuri antume aminesciene.

Referate similare:

Punctul de plecare e sprecificat de Em. : Basmul popular "Fata in gradina de aur".A aflat de acest basm in per. Studiilor berlineze.Dintr-un memoriu decalatorie al neamtului Richar Kunisch---1861 . Acest scriitor neamt,calatorind prin Oltenia ,Muntenia , a cules doua basme populare pe care le-a pub. In memoriul sau : "Miron si frumoasa fara corp" si "Fata in gradina de aur".

Incantat de frumusetea lor , eminescu le-a versificat. In cel de-al doilea basm poetul a facut unele modificari , conferindu-I o tenta filozofica.Astfel in basmul popular un zmeu se indragosteste de o fata de imparat : ca sa-I verifice iubirea , fata ii cere sa renunte la nemurire ; in timp ce zmeul se duce la Kreator , fata pleaca cu un tanar.Zmeul se razbuna si peste fata pravada o stanca iar pe baiat il izoleaza in Valea Amintirii pt a muri de durere.

In varianta eminesciana,Zmeul ocupa pozitia omului de geniu : razbunarea nu e faptica,ea e verbala : Fiti fericiti,le-a spus : "fiti fericiti , le-a spus glasul stins/ atat de fericiti cat viata toata / Un chin sa aveti : de-a nu muri deodata".

Sursele filozofice Intreg poemul este conceppe baza antitezei dintre omul de geniu si omul comun. Insusi autorul a mentionat intr-un manuscris ca filozofiile din cele doua tipuri le-a preluat din Schopenhauer . Ref la geniu ,poetul spune ca desi u cunoaste moarte , nu cun nici fericirea pe pam. Geniul nu poate fericii pe nimeni dar nici el nu poate fi fericit.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.