Luceafarul (Comentariu)

Trimis la data: 2002-12-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 8.08 / 10
Downloads: 13
Autor: Oana Vasilache
Dimensiune: 149kb
Voturi: 742
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Una din creaţiile îndelung elaborate de poet este "Luceafărul", apărut pentru prima dată în 1883 în "Almanahul societăţii academice social-literare România jună din Viena". Acestui poem, Eminescu i-a închinat - cu întreruperi - peste opt ani de muncă, plecând de la o temă de inspiraţie folclorică, poetul a ajuns la un poem cu caracter simbolic, în care elementele de bază servesc la exprimarea unei concepţii despre iubire, viaţă şi lume rezumată în strofa finală a poemului.
La Eminescu aşa cum spunea şi Slavici în "Amintirile" sale, există neaderenţă organică între viaţa practică, atât de intens închinată acţiunii şi unele postulate ale gândirii schopenhauriene, adoptate teoretic. Decepţia l-a făcut pe marele poet să primească, ca o mângâiere, ca un calmant al suferinţei, concluzia necesităţii însingurării şi a renunţării, cu atât mai tragică cu cât era mai nepotrivită cu datele fundamentale ale fiinţei sale. De aceea "Luceafărul" reputat ca o dramă a renunţării la dragoste, e în acelaşi timp o dramă a cunoaşterii. Poemul, concluzie a vieţii şi gândirii eminesciene, e cu atât mai tragic cu cât realizează răsturnarea ierarhiei valorilor din opera tinereţii.

Fondul de idei al "Luceafărului" se bazează pe autogonismul dintre superioritatea creatorului de geniu şi lumea mărginită în care trăieşte, sau urmărind întocmai firul poemului, aspiraţia geniului de a fi alături de oameni şi neputinţa lui de a realiza aceasta, din cauza superficialitaţii şi mărginirii lor. Noi vedem în simbolul luceafărului însăşi drama existenţei poetului, care şi-a desăvârşit creaţia opunându-se tendinţelor distrugătoare ale reacţiunii din epoca sa. Scris la sfârşitul secolului al XIX-lea, în cadrul unei orânduiri ostile oricărui creator apropiat de popor, poemul are o puternică bază de adevăr.

După chiar mărturia lui Eminescu, "Luceafărul" a fost inspirat de unul din basmele publicate de folcloristul R. Kunish într-un volum de schiţe şi povestiri printre care se aflau şi două basme culese din Muntenia. Unul dintre ele a fost prelucrart de poet în versuri, sub titlul "Fata din grădina de aur". Este vorba aici de un împărat care avea o fată atât de frumoasă încât, pentru a o pune la adăpost de privirea muncitorilor, i-a construit "în vale stearpă" unde stânci de pază înconjurau măreaţa adâncime, un palat din pietre scumpe, cu nenumărate săli şi grădini şi a pus-o sub paza unui fioros balaur.De frumuseţea fără seamăn a fetei aude un fiu de împărat, Florin, care ajutat de Sfintele Miercuri, Vineri şi Duminică, reuşeşte să ajungă până la palatul frumoasei şi să răpună balaurul. În acest timp un zmeu care o văzuse întâmplător se îndrăgosteşte de dânsa şi:
"Născut din soare, din văzduh, din neuă,
De-amarul ei se prefăcu în stâncă."

Lăsându-se să cadă din înălţimea cerului în palat, zmeul i-a chipul unui tânăr de o rară frumuseţe, îi mărturiseşte fetei iubirea şi o roagă să meargă cu el în ţinuturile nemuririi, domniţa refuză:
"Frumos eşti, dar a ta nemurire
Fiinţei trecătoare e pieire."

Zeul pleacă reîntocându-se a doua zi prefăcut în ploaie şi luând din nou chipul unui tânăr fermecător îşi repetă chemarea. Frumoasa îi răspunse că va fi iubita lui doar dacă renunţă la nemurire. Basmul continuă cu înâlnirea dintre Florin şi fata care, îndrăgostită de dată de dânsul, se lasă răpită din palat. Zmeul urcat la cer pentru a-l ruga pe Dumnezeu să-l facă muritor, ascultă îndemnul acestuia şi priveşte pe pământ, unde vede pe cei doi fugari şi:
"Fiţi fericiţi-cu glasu-i stins a spus-
Atât de fericiţi, cât viaţa toată
Un chin s-aveţi: de-a nu muri de-o dată."

În versiunea definitivă a "Luceafărului" au rămas elemente din iubirea zmeului pentru tânăra fiică de împărat, dar modificate, după cum schimbată este întreaga structură a poemului mergând până la tehnica versului. Compoziţia "Luceafărului" este relizată pe două planuri: iubirea astrului nemuritor pentru frumoasa Cătălina şi dragostea dintre aceasta şi pajul Cătălin. Poemul începe cu introducerea tradiţională a basmelor:
"A fost odată ca-n poveşti
A fost ca niciodată
Din rude mari împărăteşti
O prea frumoasă fată."

În continuare se povesteşte iubirea care se-nfiripă între fata de împărat şi Luceafăr. Privind noaptea în oglindă tremurul strălucirii lui, pe buzele fetei răsare chemarea:
"O dulce-al nopţii mele domn
De ce nu vi tu? Vină!"

"Cobori în jos luceafăr blând,
Alunecând pe-o reză…"
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.