Luceafarul - Mihai Eminescu

Trimis la data: 2014-05-13
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: catherine
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poemul "Luceafarul a aparut in anul 1883 in Almanahul Societatii Academice Social-Literare "Romania Juna" din Viena. A fost mai apoi reprodus in revista "Convorbiri literare".
Sursele de inspiratie sunt folclorice: basmele romanesti "Miron si frumoasa fara corp" si "Fata din gradina de aur". Regasim in tesatura poemului si teorii cosmogonice, idei apartinand unor mari filozofi precum Schopenhauer si Kant.
Tema poeziei este conditia geniului in raport cu lumea, cunoasterea si iubirea.
Poemul ilustreaza lirica obiectiva, "lirismul mastilor". Aparent avem o poveste cu niste personaje, insa acestea sunt doar ipostaze ale eului liric pentru a ilustra antitezele care stapanesc omul.Titlul se refera la motivul central al poeziei, si anume Luceafarul. Sustine locul solitar al geniului in lume, diferit de omul comun.Poemul are o constructie moderna, secventiala, alcatuita din patru tablouri pe principiul alternantei spatiului si timpului: timp etern-spatiu cosmic, timp efemer-spatiu terestru. Cele nouazeci si opt de strofe au rima incrucisata si masura de sapte-opt silabe.

Incipitul poeziei sta sub semnul basmului. Cadrul abstract este umanizat. Portretul fetei este de natura traditionala, ea reprezentant pamantul insusi.Prima parte este o superba poveste de dragoste care se naste din starea de contemplatie, de visare. Prezenta oglinzii are rolul de a sublinia puritatea sentimentelor, si de a transfera iubirea in lumea idealitatii. Dincoace de oglinda se gaseste lumea comuna, in timp ce dincolo de oglinda se afla lumea de vis spre care putine fiinte sunt capabile sa tanjeasca, sa se inalte, sa iasa de sub zodia norocului spre a-si crea propriul destin. Pentru omul comun, insa, incapabil de a se desprinde de lumea sa, singura cale de apropiere este coborarea, niciodata inaltatul.

La chemarea descantec rostita de fata, Luceafarul se rupe din sfera sa si apare intr-o ipostaza angelica, intrupandu-se din cer si mare. El ii ofera fetei imparatia oceanului, insa incandescent ochilor o sperie, aceasta refuzand sa il urmeze.La a doua chemare descantec, Luceafarul apare intr-o ipostaza demonica, intrupandu-se de data aceasta din soare si noapte. Desi ii ofera imparatia cerului, paloarea fetei o sperie pe fata, care refuza si de data aceasta sa il urmeze.
Din dragoste, Luceafarul accepta sacrificiul suprem cerut de fata, si anume sa devina muritor. Isi confirma astfel superioritatea fata de ea. El porneste acum intr-un zbor titanic spre inceputuri, pentru a-i cere Demiurgului absolvirea de absolut.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.