Lucian Blaga 1895-1961

Trimis la data: 2013-10-17
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.01 / 10
Downloads: 0
Autor: dan.craciun
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Lucian Blaga, poet, dramaturg si filozof, s-a nascut la 9 mai 1895, in satul Lan-cram din judetul Alba, sat ce poarta-n nume "sunetele lacrimei". Copilaria sa a stat, dupa cum el insusi marturiseste, "sub semnul unei fabuloase absente a cuvantului", autodefinindu-se "mut ca o lebada", deoarece viitorul poet nu a vorbit pana la varsta de patru ani. Fiu de preot, Isidor Blaga despre care afla de la fratii lui ca "era de o exuberanta si de o volubilitate deosebit de simpatica", este al noualea copil al familiei, iar mama lui este Ana Blaga, nascuta Moga, pe care autorul o va pomeni in scrierile sale ca pe "o fiinta primara" ("eine Urmutter").
Isi face studiile primare la scoala germana din Sebes-Alba, urmate de liceul "Andrei Saguna", din Brasov si de Facultatea de Teologie din Sibiu (1914-1917), unde se inscrie pentru a evita inrolarea in armata austro-ungara. Absolvent (in 1920) a Universitatii din Viena. In 1919 Sextil Puscariu ii publica Poemele luminii, mai intai Glasul Bucovinei si Lamura, apoi in volum. Dupa terminarea studiilor, se stabileste la Cluj. Este membru fondator al revistei Gandirea (aparuta in 1921), de care se desparte in 1942, si infiinteaza la Sibiu, revista Saeculum (1942-1943).

Inca din primii ani ai liceului, Blaga se impune atentiei colegilor. "La cursuri, imi aduc aminte ca uimea pe profesori cu originalitatea raspunsurilor pe care le va da. Si in vreme ce clasa-si indrepta admiratia spre muschii atletici ai unor colegi, banuiam in sclipirea ochilor un joc de flacari deasupra unei comori" - isi va aminti mai tarziu un fost coleg de liceu al poetului, Horia Teculescu Amintiri despre Lucian Blaga, in Tara noastra, 1935.

In 1910 debuteaza in Tribuna din Brasov cu poezia Pe tarm, urmata de cea intitulata Noapte si este ales presedinte al societatii literare din scoala. "Incepuse sa-l pasioneze problemele de stiinta si filozofie - atesta aceleasi Amintiri. Ne vorbea despre planeta Marte, incerca sa ne dovedeasca existenta vietii acolo. Cu timpul era pasionat mai mult de problemele filozofice (Conta, Schopenhauer, Hoffding, Bergson).

O lunga perioada (1926-1939), va lucra in diplomatie, fiind, succesiv, atasat de presa si consilier la legatiile Romaniei din Varsovia, Praga, Berna si Viena, ministru plenipo-tentiar la Lisabona. Isi continua activitatea literara si stiintifica, publicand in tot acest timp volume de versuri, eseuri filozofice si piese de teatru.

In 1936 este ales membru al Academiei Romane. Intre 1939 si 1948 este profesor la Catedra de filozofia culturii a Universitatii din Cluj, apoi cercetator la Institutul de Istorie si Filozofie din Cluj (1949-1953) si la Sectia de istorie literara si folclor a Academiei, filiala Cluj (1953-1959). Dupa 1943, nu mai publica nici un volum de versuri originale, desi continua da lucreze (opera sa postuma echivaland-o cantitativ pe cea antuma). Abia in 1962, opera sa reintra in circuitul public.

Inaugurata cu Poemele luminii (1919), opera poetica antuma a lui Blaga cuprinde, pana in 1943, inca sase volume: Pasii profetului (1921), In marea trecere(1924), Lauda som-nului (1929), La cumpana apelor (1933), La curtile dorului (1938), Nebanuitele trepte (1943). Poeziile nepublicate in timpul vietii au fost grupate de autor in patru cicluri:

Varsta de fier 1940-1944, Corabii de cenusa, Cantecul focului, Ce aude unicornul (volumul Poezii1962). Poezie de cunoastere, construita pe marile antinomii universale (lumina/intuneric, iubire/moarte, indi-vid/cosmos) si avand ca tema centrala misterul existentei, creatia sa lirica evolueaza dinspre elanurile vitaliste spre "tristetea metafizica" si dinspre imagismul pregnant metaforic spre o simplitate clasica a expresiei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.