Lucian Blaga 1895-1961

Trimis la data: 2013-09-05
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.13 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 20kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ganditor si poet, om de cultura si artist, Lucian Blaga a marcat prin personalitatea sa, mai mult de cinci decenii, spiritualitatea romaneasca. Opera sa ridica probleme deosebite, care constituie o ispita permanenta pentru critica literara si filosofica, deoarece opera sa numara peste 10 000 de titluri. Opera sa - cuprinzand poezie, teatru, eseuri, filozofie, memorialistica, aforisme - reflecta tendintele moderne ale epocii de a reda ideile intr-un limbaj aluziv si fluid, in forma metaforica, si de a reflecta prin aceasta raporturile omului cu universul.
Lucian Blaga
"Se poate, totusi, vorbi si de o reala inventie de mituri proprii in poezia lui Lucian Blaga? Raspunsul este pozitiv daca ne gandim la o forma de gandire mitica, manifestandu-se atat in scenarii mitice, cat in comportamente specifice, adica actualizand tocmai ceea ce ganditorul numea 'latentele mitice' ale unui obiect empiric sau fiinta individuala."Stefan Augustin Doinas, Lectura poeziei. CR, Bucuresti, 1980

"Lucian Blaga este poate cel mai original creator de imagini pe care l-a cunoscut literatura romana pana acum: imagini neasteptate si profund poetice. Pentru a reda impresia linistei, el cel dintai a auzit zgomotul razelor de luna batand in geamuri. Imaginea nu este unul din elementele poeziei lui Lucian Blaga, ci pare poezia lui insasi. Din poezia lui Blaga reiese o bucurie de a trai, un optimism, nu conceptual, ci pur senzorial; senzatia proaspata intretine multumirea vietii. Gasim deci in poet si o unitate sufleteasca si o oarecare atitudine."

Eugen Lovinescu, "Critica si literatura IV", Zburatorul literar. I, 22, 11 febr., 1922
"Poeziile lui Blaga sunt bucati de suflet, prinse sincer in fiecare clipa si redate de o superioara muzicalitate in versuri care, frante cum sunt, se mladie impreuna cu miscarile sufletesti insesi. Aceasta forma elastica permite a se reda si cele mai delicate nuante ale cugetarii si cele mai fine acte ale simtirii. E si filozofie inauntru, o melancolica, dar nu deprimanta filozofie, care leaga impreuna toate aspectele dinafara ale naturii si, inauntru, toate miscarile prin care si noi ii raspundem."

Nicolae Iorga, "Randuri pentru un tanar", in Neamul romanesc. 1 mai, 1919
Personalitate marcanta a culturii interbelice, Lucian Blaga, filosof, scriitor, profesor universitar, va marca perioada respectiva prin elemente de originalitate compatibile cu inscrierea in universalitate. S-a nascut la 9 mai 1895 la Lancram (Alba), sat ce poarta "in nume sunetele lacrimei". Copilaria i-a stat, dupa cum marturiseste el insusi, "sub semnul unei fabuloase absente a cuvantului", viitorul poet - care se va autodefini mai tarziu "mut ca o lebada" - neputand sa vorbeasca pana la varsta de patru ani.

Primele clase le face la Sebes (1902-1906), urmeaza Liceul "Andrei Saguna" din Brasov (1906-1914), unde era profesor ruda sa; Iosif Blaga, autorul primului tratat romanesc de Teoria dramei. In anul izbucnirii primului razboi mondial isi incepe studiile de teologie la Sibiu. Intre 1917 si 1920 frecventeaza cursurile Universitatii din Viena, unde studiaza filozofia obtinand si doctoratul.

Revenit in Romania reintregita se daruieste cauzei presei romanesti in Transilvania, fiind redactor la revistele "Cultura" din Cluj si "Banatul" din Lugoj.In 1926 intra in diplomatie ocupand succesiv posturi la legatiile tarii noastre din Varsovia, Praga, Lisabona, Berna si Viena. Este ales membru al Academiei Romane, rostind in 1937 discursul de receptie intitulat Elogiul satului romanesc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.