Lucian Blaga Eu nu strivesc corola de minuni a lumii Poemele luminii - 1919

Trimis la data: 2010-03-16
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandra_T
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Lucian Blaga a vazut in poezie una din caile de revelare a misterelor, prin intermediul intuitiei.Pentru Blaga realitatea creatiei este misterul, farmecul, inefabilul care se cere permanentizat.Omul participa la taina vesniciei si are datoria de a adanci prin iubire aceasta taina.Intr-un aforism, poetul isi pune intrebarea: "Este ceva mai plin de neinteles, ca ne-ntelesul?"

Referate similare:

Conservarea tainelor, din iubire pentru ele, este experimentata clar in "Pietre pentru templul meu" publicat in acelasi an cu volumul "Poemele luminii": "Cateodata datoria noastra, in fata unui adevarat mister, nu e sa-l lamurim, ci sa-l adancim asa de mult, incat sa-l prefacem intr-un mister si mai mare".Identitatea acestei afirmatii cu ideea poeziei "Eu nu strivesc corola de minuni a lumii" dovedeste ca legatura intre poezie si filosofie este vizibila inca din perioada debutului.

Poezia deschide volumul de debut si poate fi considerata reprezentativa pentru intreaga opera a lui Blaga - arta poetica.Tema - atitudinea poetului in fata misterelor Universului, rolul creatorului in raport cu lumea : "omul trebuie sa fie un creator - de aceea renunt cu bucurie la cunoasterea absolutului." ("Pietre pentru templul meu ").Rolul poeziei este ca prin mit si simbol ( elemente specifice imaginatiei) sa patrunda adanc in tainele Universului, sporindu-le.

Titlul poeziei cuprinde o metafora inedita pentru notiunea de mister - "corola de minuni a lumii".Ideea este subliniata chiar din titlu - lumea este o corola de minuni, imaginara, iar poetul nu trebuie sa caute limpezirea tainelor, ci trebuie sa le imbogateasca "cu largi fiori de sfant mister ", cu neintelesuri si mai mari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.