Lucian Blaga - Eu nu strivesc corola de minuni a lumii

Trimis la data: 2014-04-02
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: filip_silviu
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Volumul de debut al lui Lucian Blaga, intitulat ,,Poemele luminii" (1919) anunta un mare poet. Influenta expresionista se remarca in: sentimentul absolutului, vitalism, retrairea fondului mitic primitiv, spiritualizarea peisajului. Motivul central care traverseaza intregul volum este cel al luminii, regasit in doua ipostaze: ca lumina selenara (simbol al cunoasterii initiatice) si ca lumina solara (simbol al trairii, al vitalitatii).
,,Eu nu strivesc corola de minuni a lumii" deschide volumul si se constituie intr-o arta poetica, intrucat ilustreaza o conceptie asupra menirii creatorului. Discursul liric se organizeaza pe baza a doua opozitii fundamentale.
Tema discursului liric este filosofica si ilustreaza conceptia blagiana asupra rolului asumat de creator, atitudinea poetica de potentare a tainelor universului. Poetul respinge cunoasterea de tip rational, fapt evidentiat prin prezentul verbal la forma negativa ,,nu strivesc", ,,nu ucid". Mtafora revelatorie ,,calea mea" exprima o profesiune de credinta. Misiunea poetului nu este aceea de a dezlega tainele, de a le numi si inseria ,,in flori, in ochi pe buze ori morminte", ci de a ,,spori a lumii taina".

Motivul central este cel al cunoasterii, realizat artistic in ipostaza selenara, ca initiere in mister; comparatia cunoasterii poetice cu luna, astru nocturn, sugereaza compatibilitatea cunoasterii poetice cu frumusetea, taina universului: ,,si-ntocmai cum cu razele ei albe luna/ nu micsoreaza, ci tremuratoare/ mareste si mai tare taina noptii,/ asa imbogatesc si eu inunecata zare/ cu largi fiori de sfant mister".

3. Patru elemente:
Incipitul reia titlul discursului liric si exprima crezul artistic blagian, relatia poet - lume, implicand cunoasterea de tip luciferic: ,,nu strivesc". Pronumele personal eu exprima o atitudine poetica (exacerbarea eului, la maniera expresionista). Metafora revelatorie ,,corola de minuni a lumii" sugereaza structura unitara a universului, caracterizat prin frumusete si fragilitate (conotatii ale termenului ,,corola"), dar si prin sacralitate si mister (,,de minuni"). Sugestiile implicate de metafora vor fi dezvoltate pe parcursul intregului text.

Poezia se organizeaza pe baza a doua opozitii fundamentale. Cea dintai este antiteza dintre ,,lumina" si ,,intuneric", lumina semnificand cunoasterea umana, iar intunericul - universul, ce se cere cunoscut. Cea de a doua opozitie se realizeaza intre ,,lumina mea" si ,,lumina altora", respectiv intre cunoasterea poetica, cea care ,,nu ucide tainele" si cunoasterea pe cale rationala, ce ,,sugruma vraja nepatrunsului ascuns". Cunoasterea poetica este integratoare.

Ea percepe lumea ca un tot unitar, ca o ,,corola". Cealalta distinge lumea fragmentar, fapt evidentiat in text de enumerarea elementelor din care se constituie corola: flori, ochi, buze, morminte, adica vegetal - animal/uman - mineral. Enumeratia revine in finalul poeziei, dar, de asta data, uneste elementele componente ale universului. Cunoasterea rationala, ,,cu mintea", se afla in opozitie cu universul, cu intunericul tainic al lumii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.