Lucian Blaga - Eu nu strivesc corola de minuni a lumii

Trimis la data: 2015-01-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: helenas
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
I. Incadrare in specie/epoca/curent literar
Poemul deschide primul volum de versuri publicat de Lucian Blaga in 1919 -- Poemele luminii. Desi Blaga are o uimitoare influenta asupra tinerei generatii poeti, comparabila doar cu cea exercitata de Barbu, primul sau volum din 1919 a fost primit rezervat de critica literara, reprosandu-i-se imagismul zgomotos.
Inainte de toate, Blaga e un poet de larga respiratie filozofica, poet al eterului si al transparentelor, asa cum Arghezi era poetul pamantului. El apartine poeziei interbelice, completand triada celor mai importanti artisti ai perioadei, alaturi de Arghezi si Barbu. Daca Barbu venea spre poezie dinspre matematica, sublimand-o, iar hermetismul sau era o cale spre poezia pura, Blaga vine spre poezie dinspre filozofie, iar alaturarea va naste una dintre cele mai originale opere interbelice.

El este poetul tacerilor, al semnificatiei golurilor. Extraordinara frumusete a versurilor sale vine din ceea ce nu spune, ci Iasa sa se Inteleaga. Nicolae Manolescu iI caracteriza memorabil: "El e prieten al adancului, al linistii, sortit sa contemple pururi absolutul din care s-a desfacut... El are sentimentul ca nu tine de lumea aceasta, muritoare, ca, nascandu-se a pierdut paradisul" .

In ceea ce priveste afilierea Ia una sau alta dintre orientarile interbelice, ca si Arghezi, Blaga scapa tentativei de compartimentare. El este, in egala masura, modern si traditional, stidand incercarile de afiliere la vreo tendinta. II. Tema.Titlu. Influente
"Eu nu strivesc corola de minuni a lumii" este o arta poetica in care se dezvaluie nu numai crezul artistic al eului poetic, dar si relatia acestuia cu universul.

Arta e cale spre integrarea in armonia Iumii, de impartasire a misterului si a miracolului universal. Metafora revelatorie din titlu - "corola de minuni a lumii" ilustreaza tocmai tainele si minunile inefabile ale vietii, de care eul poetic se simte invaluit si la care participa prin propria-si creatie. Folosirea pronumelui personal in titiu e o asumare transanta a acestei poetici, influentate de un panteism evident. Sacrul se afla peste tot, in toti si in toate, iar participarea la armonia universala e o cale de cunoastere si de impartasire a sacrului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.