Lucian Blaga - Fisa biografica

Trimis la data: 2007-12-18
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 1
Nota: 9.18 / 10
Downloads: 3687
Autor: Sandu
Dimensiune: 5kb
Voturi: 129
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Vede lumina zilei la 9 mai 1895 la Lancam, judetul Alba. Se stinge din viata pe 6 mai 1961 la Cluj-Napoca de neoplasm vertebral si este inmormantat de ziua sa (9 mai) in satul natal.
VIATA SI ACTIVITATEA
Intre 1906 si 1914 studiaza la liceul ‘Andrei Saguna’ din Brasov. Este inscris pentru a nu fi inrolat in armata Austro-Ungara la Institutul Pedagogic-Teologic din Sibiu pe care il absolveste ca Teolog.
A colaborat la reviste si ziare ca: ‘Vointa’, ‘Patria’, ‘Cultura’ (revista scrisa in 4 limbi: romana, germana, franceza si maghiara), ‘Saeculum’, ‘Banatul’.

A avut o cariera diplomatica ampla fiind ambasador al Romaniei in Portugalia, fiind la legatiile romane la Varsovia, Praga, Berna. A fost subsecretar de stat la Ministerul de Externe.
A primit marele premiile ‘C. Hamangiu’ si ‘Aldamache’ al Academiei Romane si este ales membru activ al aceleiasi academii la numai 41 de anki.
A fost casatorit cu Cornelia Brediceanu si au avut o fata, Dorli.

OPERA

Dublul sau debut literar, ca poet cu ‘Poemele luminii’ si ca filozof cu ‘Pietre pentru templul meu’ are loc in 1919.
A SCRIS
Volume de versuri: ’Pasii profetului’, ‘In marea trecere’, ‘Lauda somnului’, ‘La cumpana apelor’, ‘La curtile dorului’, ‘Nebanuitele trepte’, ‘Poezii’.

Dramaturgie: ’Zamolxe, mister pagan’,’Daria’, ‘Fapta’, ‘Ivanca’, ‘Invierea’, ‘Mesterul Manole’, ‘Cruciada copiilor’, ‘Arca lui Noe’, ‘Anton Pann’.
Aforisme: ‘Pietre pentru templul meu’, ‘Discobolul’, ‘Elanul insulei’.

CRITICA

Lucian Blaga aduce uin poezia sa o experienta de o intindere si adancime cum literatura noastra n-a cunoscut de multe ori.’
(Tudor Vianu)

‘Poet cu deosebire in vers, Lucian Blaga nu inceteaza de a fi poet in oricare din manifestarlie sale culturale.
(Serban Cioculescu)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.