Lucian Blaga - Gorunul

Trimis la data: 2010-05-01
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 8.48 / 10
Downloads: 64
Autor: Adelina Murga
Dimensiune: 13kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Inclusa in volumul de debut al poetului, "Poemele luminii" din 1919, poezia reprezinta o profunda meditatie filosofica pe tema ireversibilitatii temporale si a mortii.Poezia se deschide printr-o secventa care defineste spatiul meditatiei poetice. Eul liric este surprins in relatie cu lumea la care se raporteaza si ale carei imagini le percepe cu o deosebita acuitate a simturilor. Atrag atentia in acest sens vebele de persoana intai singular ("aud") ca si prezenta pronumelor personale de persoana inai singular in dativ ("imi pare", "imi curg").
Senzatia pe care acesta o traieste este de cufundare in liniste, in lumina, in departele care-l izoleaza de lume, in absolutul cu care comunica. Sugestiva in definirea atmosferei este metafora "limpezi departari", sugestie nu doar a izolarii de lume ci si a limpezimii, a luminii, a linistii coplesitoare.

Senzatia este traita de poet ca o ipoteza aberanta a simturilor. El traieste senzatia ca linistea coplesitoare invadeaza nu doar lumea exterioara, ci intreaga sa fiinta.Asistam de fapt la un transfer al senzatiilor din exterior in interior si invers. In departari, in pieptul unui turn, clopotul base asemeni unei inimi si prin venele poetului pare sa nu mai curga sange ci liniste. Raportul eu liric - realitate se defineste astfel ca unul de identificare "si-n zvonuri dulci imi pare/ Ca stropi de liniste imi curg prin vine, nu de sange".

Urmatoarea secventa a poeziei concretizeaza spatiul meditatieie poetice - un gorun din margine de codru. Imaginea dobandeste deosebita forta de sugestie prin asocierea metaforei marginii - granita demarcatoare intre doua lumi, a aproapelui si a departelui si, probabil, a vietii si a mortii. Metafora se regaseste de altfel si in poezia eminesciana "Mai am un singur dor", "La marginea marii".

Secventa se deschide printr-o invoctie retorica ce implica participarea afectiva intensa si introduce in acelasi timp motivul comunicarii om - natura ca sugestie a identificarii destinului omului si celui al gorunului.Din punct de vedere structural am putea distinge in cele doua secvente poetice ale poeziei existenta a doua sfere sematice: una a eului liric care graviteaza in jurul cuvantului "liniste", cea de-a doua, a gorunului, definind sensul devenirii sale.

Sfera sematica a cuvantului "liniste" se defineste treptat, de la imaginea stropilor de liniste ce invadeaza fiinta poetului, curgand prin vene, la cea a pacii care patrunde cu aripi moi, intr-o miscare lenta, insiduasa si pana la linistea pe care poetul o traieste intre scandurile sicriului. Este evident ca acest cuvand capteaza din context semnificatia mortii, percepute nu ca realitate, ci ca ipoteza. E un presentiment al mortii caracteristic lirici blagiene, conceptia rilteana, potrivit careia moartea s-ar naste chiar in interiorul vietii.

Atrag atentia in acest sens interogatia retorica ca si adverbe ca "poate ca", "pesemne". In fata acestei ipoteze, eul liric isi defineste atitudinea, amintind de seninatatea specifica ciobanului din "Miorita" in fata mortii. Este in atitudinea eului liric deopotriva senzati abandonarii fiintei poetului acestei stari de liniste care-l copleseste ("ma-nvinge"), dar si durere (verbul "zac") si, in acelasi timp, dragoste de viata. Sugestiva devine in relevarea acestei ultime idei imaginea frunzei jucause care dezmiarda.

Pe de alta parte, definind sfera sematica gorunului, autorul sugereaza ideea identificarii celor doua destine, cel a omului si cel a copacului riguros, sub semnul celeiasi ireversibile scurgeri a timpului. Implacabil, evolutia gorunului, sensul devenirii lui, se realizeaza spre moarte. In trunchiul riguros al copacului, in trupul sau - simbol al vietii - cresc scandurile si apoi sicriul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.