Lucian Blaga - universul poetic

Trimis la data: 2015-06-24
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Marina_B
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
S-a nascut la 5 mai, 1895, in satul Lancram, Alba; fiul preotului Isidor Blaga.
Studiile:
AScoala primara la SebeAs, gimnaziul Asi liceul la BraAsov (liceul Andrei Saguna) Asi la Sibiu Seminariul Teologic. Din 1917 studiaza filozofie la Viena, unde-Asi ia Asi doctoratul. Revenind in yara intra-n publicistica , fiind redactor la Cultura din Cluj, Asi la Banatul la Lugoj.
Din 1926 intra in diplomayie, facand parte din corpul diplomatic romanesc din VarAsovia, Viena, Praga, Lisabona Asi Berna.
Poezia lui Blaga reprezinta un moment de elevayie a lirismului romanesc. Faya de marele sau inaintaAs, Eminescu, pasionat de filozofie, care a nuanyat Asi a versificat idei filozofice, Blaga este primul poet filozof, autor al unui sistem de filozofie propriu, original.
Legatura dintre poezie Asi filozofie este indisolubila. Astfel poezia nu poate fi inyeleasa fara o necesara raportare la aspecte ale sistemului sau filozofic. Concepyia filozofica la randul ei este exprimata intr-o forma poetica metaforica.

Apariyia lui Blaga in climatul literar interbelic i-a contrariat pe contemporani, care nu Astiau unde sa-l plaseze: printre tradiyionaliAsti sau printre moderniAsti. Criticul literar Eugen Simion remarca capacitatea lui Blaga de a fi in acelaAsi timp modern Asi de a pastra legatura cu fondul arhaic, mitic, ancestral. Poetul insuAsi s-a incadrat alaturi de BrancuAsi intr-un tradiyionalist metafizic.
). Un factor important la devenirea viitorului poet l-a reprezentat contactul cu filozofia indiana. De aici a reyinut teme, motive, idei: tema timpului infinit, tema trupului ca inchisoare a sufletului, somnul Asi tacerea, ca modalitayi de atingere a absolutului.

c). Contactul cu filozofia germana, Asi mai ales cu expresionismul german. Multe elemente expresioniste patrund in opera lui Blaga (mai ales in dramaturgie): oroarea de oraAs, faya de binefacerile civilizayiei moderne, regresiunea spre vegetal, beyia vitalista, cultul primitivului, al miticului Asi al arhaicului.
Poezia lui Blaga se constituie mai ales pe metafora, care inchide de cele mai multe ori o problematica existenyiala. Primul poet roman, care impune definitiv in lirica romaneasca versul liber.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.