Lucrare la sociologie economica - O abordare sociologica a pietei muncii

Trimis la data: 2010-11-04
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 7.54 / 10
Downloads: 0
Autor: Catalin Nitoiu
Dimensiune: 20kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Piata cuprinde intreaga gama de actiuni prin care vanzatorii si cumparatorii intra in contact pentru a schimba bunuri si servicii, indiferent de locul unde se desfasoara aceste actiuni [1]. Pietele pot fi clasificate dupa o varietate de criterii. Dupa spatiul geografic de desfasurare a tranzactiilor pietele sunt: locale, regionale, nationale, mondiala (internationala). Dupa natura bunurilor tranzactionate pietele se clasifica in: piata bunurilor si a serviciilor, piata factorilor de productie (care cuprinde: piata muncii, piata pamantului, piata capitalului) si piata financiar valutara. Piata are urmatoarele trasaturi
Curente diferite in economie precum economia neoclasica si cea institutionala prezinta definitii deosebite ale pietei. Astfel, piata este vazuta ca si proces, deci are un caracter dinamic, si este pusa in legatura cu fenomenul de diviziune a muncii si cu proprietatea privata (Ludwig von Mises). Din punctul de vedere al altui autor (Richard Lipsey) piata este un teritoriu unde vanzatorii si cumparatorii negociaza in vederea schimbului de marfuri.

Curentul neoinstitutionalist defineste piata ca sistem de institutii sociale, institutii care faciliteaza si structureaza schimbul; sunt importante mai ales acele institutii care contribuie la comunicarea informatiilor necesare pentru realizarea schimbului (informatii privitoare la: produse, preturi, cumparatori, vanzatori). Pietele sunt raspandite in toata lumea, acest fapt se explica prin costul mai redus al realizarii de activitati economice in interiorul pietei decat in afara ei.

Piata muncii implica urmatoarele elemente: muncitorii, angajatorii, locurile de munca, angajarile (tranzactii intre muncitori si angajatori), retelele (legaturi de comunicare intre posibili ocupanti ai locurilor de munca si diferite firme) si contracte (acorduri cu privire la sarcini, efortul depus, conditii de munca, nivelul salariului) [3]. Din perspectiva economiei neoclasice elementele care intra in componenta pietei sunt: cererea, oferta, pretul, mana invizibila (care regleaza raportul cerere-oferta din exterior, dincolo de vointele indivizilor).

Importanta schimbului (inclinatia de a face schimb este specifica tuturor oamenilor si in acelasi timp nu o intalnim la alte specii de animale) este subliniata si de Adam Smith in "Avutia Natiunilor" [4]. Schimbul, intelegerea si cumpararea sunt mijloacele prin care oamenii obtin cea mai mare parte din serviciile reciproce de care au nevoie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.