Lucrare metodico-stiintifica - In lumea povestilor lui Creanga

Trimis la data: 2010-04-23
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 8.07 / 10
Downloads: 2
Autor: Laura Florea
Dimensiune: 36kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nu exista o lume mai frumoasa si mai fascinanta ca lumea povestilor,mai ales cand acestea sunt cele scrise de Ion Creanga , scriitorul care prin opera lui a reusit sa incante generatii si generatii de copii.Varsta prescolara este cea mai propice pentru a obisnui copilul cu cartile , a-i deschide apetitul pentru ele ,a-I stimula si dezvolta imaginatia , vocabularul , gandirea , spontaneitatea , creativitatea .

CUPRINS
Povestile lui Ion Creanga
1. Model folcloric si originalitate in povestile lui Ion Creanga
2. Sursele folclorice ale povestilor lui Ion Creanga
3. Respectarea formelor populare de limba si stil
4. Expresii, fraze si dialoguri stereotipe
5. Formule initiale, mediane si finale
6. Asonante
Povestile lui Creanga au un caracter realist , fantastical fiind puternic individualizat si umanizat , tocmai de aceea copiii asculta cu placere Capra cu trei iezi , Punguta cu doi bani , Ursul pacalit de vulpe , Fata babei si fata mosneagului .

Adevaratele comori ale sufletului , povestile mentin o adezinne afectiva fata de tot ce e mai frumos , mai curat , mirific si inedit din aceasta lume a copilariei . Fantezia cunoasterii resimtita inca de la fragede varste , se contureaza treptat , pe masura ce copilul dobandeste noi si noi experiente de invatare , le transfigureaza in comportamente de inalta tinuta morala si estetica.

Cultivarea gustului pentru frumos , pentru estetic , are loc la aceasta varsta printr-un amplu proces de insertie in lumea fabulosului.Modul fantastic al povestii este modul in care copilul descopera lumea , modul accesibil mentalitatii lui . Copilul incepe sa priveasca lumea cu ochii omului primitiv , pentru care explicatia fantastica a fenomenelor naturii , vietii , si societatii e cea mai accesibila .Copilul mosteneste setea de fantastic a primilor oameni , iar povestea ii ofera incorporate , primele elemente cu ajutorul carora isi va face o imagine a ceea ce se cheama lumea oamenilor.

Ascultand povestile lui Creanga , copilul se transpune in acea lume frumoasa si fabuloasa , traieste la maxim fiecare moment identificandu-se cu personajul .Pe de-o parte ,copilul ramane in universul sau liliputan ,pe de alta parte , datorita miraculosului din basm , se vede mare si invingator intr-un timp condensat care nu mai tine de timpul diurn in care vietuieste.

Chiar daca in curand copilul va depasi faza in care credea ca povestea ii infatisa adevarul , ea va ramane mereu ca parte integranta a copilariei. Copilul ramane fidel povestilor indragite , iar , cand credinta in miraculosul lor se destrama , se desparte de ele cu nostalgie.

Multi pedagogi s-au intrebat daca intr-o epoca in care cuceririle stiintei depasesc cu mult visurile milenare ale omenirii mai are rost sa li se povesteasca basme copiilor.Ce efect mai poate avea "covorul fermecat" asupra imaginatiei copilului care cunoaste avionul? Ce dimensiuni va mai atinge mirarea lui , urmarindu-l pe erou in peregrinarile sale pefundul marilor , cand copilul a aflat de existenta submarinului? Ce efect ar mai avea asupra lui oglinda fermecata , cand cunoaste televizorul?

Cu toata invazia tehnologiei moderne, povestea ramane in inimile celor mici.Insisi marii povestitori si-au dat seama de potentele educative ale acesteia.Charles Perrault afirma in prefata volumului sau de basme (1695) ca cei aflati la o varsta frageda nu au limpezite notiunile de bine si rau , de aceea este nevoie in copilarie de haina plina de vraja si de mister a povestii si a basmului . Ele starnesc dorinta copiilor de a se asemui cu cei buni si totodata teama de nenorocirile in care cad cei rai ,datorita rautatii lor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.