Lucrari practice de laborator - chimie generala

Trimis la data: 2007-11-25 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 37 Nota: / 10 Downloads: 13
Autor: Andrei Emil Dimensiune: 615kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Obligaţiile studenţilor:
•Să cunoască şi să respecte regulile privind manipularea substanţelor chimice, folosirea ustensilelor si aparaturii.
•Să folosească corect echipamentul de protecţie.
•Să cunoască şi să respecte normele privind P.S.I.
•Să cunoască măsurile de prim ajutor în caz de accidente.
•Să păstreze ordinea şi curăţenia.

Consideraţii teoretice
Apele uzate (reziduale) sunt apele cărora prin utilizare li s-au modificat calităţile chimice, biologice sau fizice inclusiv temperatura sau radioactivitatea, ape de precipitaţii sau din alte surse,care fără a fi făcut obiectul unei folosiri s-au încărcat cu substanţe străine, provenite de la activităţile sociale sau economice; ape de mină şi de zăcământ, orice alte ape care au făcut obiectul unei folosiri anterioare.

Industria minieră foloseşte şi restituie cantităţi relativ mari de apă din procesul tehnologiei de extracţie şi preparare al cărbunelui. Staţiile de cărbune, în majoritatea bazinelor carbonifere, prezintă intercalaţii de argilă şi marnă, care prin tăiere mecanizată sunt antrenate în producţia de cărbune.

Principalul impurificator al apelor de mină îl constituie suspensiile argiloase rezultate din procesul de exploatare. În cazul apelor reziduale provenite de la preparaţiile de cărbune principalul impurificator îl constituie tot suspensiile, dar in acestă situaţie sunt prezente şi particule de cărbune. De asemenea, apele de la preparaţiile de cărbune mai conţin şi motorină şi spumanţi proveniţi de instalaţiile de flotaţie.

Turbiditatea sau suspensiile.
Turbiditatea sau tulburitatea reprezintă gradul de opacitate imprimat unei ape, de substanţele în suspensie sau în stare coloidală. Compuşii care determină turbiditatea sunt de natură diversă şi se găsesc în diferite grade de dispersie de la coloizi până la suspensii gravitaţionale.

Suspensiile gravitaţionale sunt de natură silicoasă şi se depun repede. Suspensiile pământoase şi cele argiloase sunt în general în stare coloidală. Turbiditatea se poate determina prin metode optice, situaţie când se exprimă în grade de turbiditate (grade de silice Jakson). Se înţelege prin grad de silice turbiditatea unei ape echivalentă turbidităţii date de un conţinut de un mg SiO2/dm3.

Conform STAS 6323/61, un grad de turbiditate reprezintă tulbureala produsă de 1 mg caolin sau pământ de infuzorii în suspensie într-un litru de apă distilată.Suspensiile se pot determina gravimetric prin determinarea în acest mod a suspensiilor reţinute pe hârtia de filtru.

Mod de lucru
Determinarea suspensiilor este proba care se efectuează pentru un mare număr de puncte de control în instalaţiile de preparare. Efectuarea probei se face în felul următor: se recoltează proba din deversarea conductei parcurgând cu vasul colector întreaga şuviţă de lichid până la umplerea vasului. Se va lua în lucru proba de la alimentarea staţiei de epurare a apei. Din vasul cu proba recoltată din alimentarea staţiei de epurarea apei se iau 100 ml apă pentru determinarea gravimetrică a suspensiilor.

Formarea acestei probe se face măsurând 100 ml suspensie într-un cilindru gradat de 100 ml sub permanentă agitare. O agitare necorespunzătoare duce la eliminarea din proba a particulelor mari care sedimentează rapid, viciind astfel determinarea. Se filtrează proba pe hârtie de filtru cu bandă roşie. Se usucă proba în etuvă reglată la 1050C până când la două cântăriri succesive se determină o grutate constantă.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.