Lucrarile de ingrijire la principalele plante

Trimis la data: 2007-01-24 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 1918
Autor: Petronela Visan Dimensiune: 27kb Voturi: Tipul fisierelor: 1 Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Combaterea buruienilor este o necesitate obiectiva si reprezinta o preocupare permanenta a specialistilor din agricultura dar si din alte sectoare. Buruienele cresc pe terenurile agricole, in parcuri si gradini pe terenuri industriale, marginea drumurilor si a cailor ferate etc.. Ele provoaca pagube agriculturii, dar si altor sectoare ale economiei. In agricultura pagubele sunt mari (de la 20% pana la compromiterea totala a culturilor) si sunt reflectate prin diminuarea recoltelor, deprecierea calitatii acesteia si cresterea consumurilor de productie.

Combaterea integrata a buruienilor (C.I.B.) reprezinta complexul de masuri (totalitatea metodelor) cu scopul de combatere (distrugere) a buruienilor si ordinea in care se aplica fiecare metoda. Masurile pentru C.I.B. se incadreaza intr-un sistem. Acest sistem presupune alegerea metodei celei mai potrivite, legatura dintre metode si indicii de executie a lor, eficacitatea cea mai buna si economica.In agricultura contemporana se consolideaza tot mai mult conceptul de Managementul integrat al protectiei plantelor si implicit de Managementul integrat al buruienilor (M.I.B.) (Budoi, 1996).

Aceasta tehnologie prietenoasa fata de mediu se incadreaza mai bine in Sistemul de agricultura durabila (sustenabila). Se bazeaza pe considerente economice, ecologice si productive. Presupune controlul si dirijarea dinamicii populatiilor de buruieni, urmarirea dezvoltarii plantelor e cultura si relatiile dintre ele.

Urmareste reducerea (sau modificarea) numarului buruienilor pana la un nivel tolerabil “Pragul economic de daunare”. Urmareste conservarea biodiversitatii plantelor in ecosistemele agricole. Presupune un program de monitorizare a buruienilor sub “Pragul economic de daunare”.

Pune accentul pe cunoasterea biologiei populatiilor de buruieni, a evolutiei a relatiilor acestora cu plantele de cultura pentru elaborarea metodelor de mentinere a lor sub “Pragul economic de daunare”.

M.I.B. presupune perfectionarea tehnologiilor de productie, nu exclude folosirea erbicidelor dar intensifica actiuni pentru diminuarea pana la totala efectului lor poluant (prin reducerea dozelor, aplicarea pe zona randului sau vetre, folosirea bioerbicidelor, etc.)

Facem precizarea ca aceste doua notiuni Combatere integrata si Managementul integrat al buruienilor nu sunt notiuni opuse. In noua conceptie, Combaterea integrata a buruienilor trebuie absorbita in Managementul integrat al buruienilor care presupune o activitate mai complexa.

M.I.B. este o parte componenta a Sistemului de agricultura durabila care prevede in principal pastrarea biodiversitatii dar si productivitate, profitabilitate, protectia mediului, justitia sociala si conservarea resurselor. Principalele lucrari de ingrijire la sfecla pentru zahar sunt:
-prasila oarba
-raritul
-combaterea buruienilor
-combaterea bolilor si daunatorilor
-irigarea culturii

Prasila oarba se efectueaza in cazul cand a prins crusta inainte de rasarirea plantelor. Lucrarea se executa cu cultivatoare CPPT – 4 tinandu-se seama de armele semanatorii, lasand o zona de protectie langa randuri pentru a nu disloca plantele in curs de rasarire. Adancimea la care se executa prasila oarba nu va depasi 4 – 5 cm.

Raritul se face in faza in care plantutele si-au format 2 – 4 frunze adevarate, lasand intre plante distanta de 20 – 22 cm astfel ca sa se realizeze densitatea optima. Pentru sfecla de zahar buruienele reprezinta un pericol foarte mare, deoarece cultura rasare greu, si se dezvolta la inceput greu, planta nu are tulpina in primul an si deci nu poate concura direct cu buruienele.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.