Lucrarile solului in plantatiile pomicole

Trimis la data: 2013-05-08
Materia: Agronomie
Nivel: Liceu
Pagini: 20
Nota: 9.36 / 10
Downloads: 1
Autor: edwward92
Dimensiune: 140kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cea mai importanta masura in vederea cresterii potentialului productiv al pamantului este administrarea de ingrasaminte. Aceasta consta in adaugarea de substante minerale, imputinate in pamant din diferite cauze, si sprijinirea, in acest fel, a necesitatilor de dezvoltare a plantelor, ceea ce conduce la cresterea productivitatii. Stabilirea tipului de ingrasamant cel mai potrivit pentru plantele care urmeaza a fi cultivate, administrarea in timp si cantitate optima a ingrasamantului ales asigura o crestere a productivitatii, in general, cu 50%, iar la unele culturi chiar cu 80%.
Imbogatind substantele hranitoare ale pamantului si totodata, ameliorand caracteristicile fizice, chimice si biologice ale acestuia, ingrasamintele asigura plantelor un mediu si conditii de dezvoltare incomparabil mai bune. Pentru a creste si a se dezvolta normal, plantele au nevoie de carbon, hidrogen si oxigen - pe care le iau din aer si apa - plus 13 elemente minerale esentiale numite substante hranitoare sau fertilizatori, pe care in mod normal le iau din sol. Dupa o folosinta indelungata si continua a solului, acesta saraceste in substante hranitoare si este necesara interventia omului prin aplicarea sustinuta de ingrasaminte chimice specifice, functie de carentele solului.

Prin urmare, ingrasamintele inlocuiesc nutrientii pe care plantele ii absorb din sol.Fara utilizarea ingrasamintelor recoltele ar fi substantial reduse. Plantele de cultura fara ajutorul omului nu pot sa concureze pe cele din flora spontana, ele avand cerinte ridicate fata de insusirile solului (densitatea aparenta mai mica, afanarea si maruntirea solului corespunzatoare etc.), ceea ce impune interventia omului prin diferite lucrari, in mod diferit, in functie de zona agricola, tipul de sol si specia cultivata. Astfel au aparut diferite metode de lucrarea solului pentru: culturi de camp si furajere, culturi legumicole in camp si spatii protejate, plantatii pomicole si viticole.

Lucrarile solului reprezinta una din verigile principale din tehnologia de cultura. Din dorinta de a obtine productii din ce in ce mai mari, omul a dezvoltat lucrarile solului pana la exagerare, ducand in unele situatii la deteriorarea unor insusiri ale acestuia (distrugerea structurii, compactarea, reducerea continutului in humus etc.).
Executarea corecta a lucrarilor solului si utilizarea eficienta a factorilor de vegetatie conduce la obtinerea de productii stabile, asigurandu-se totodata conditii favorabile in evolutia fertilitatii solului si conservarea acestuia, el fiind principalul mijloc de productie in agricultura.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.