Lumea basmului - povestea lui Harap-Alb

Trimis la data: 2014-01-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Consideratiile folcloristilor Mihai Pop si Pavel Ruxandroiu pun in lumina faptul ca lumea basmului este cu totul aparte, fiind definita de supranatural sau fabulos si conceputa pe alte coodonate decat cele ale realitatii cotidiene. Basmul are la origine un mit care s-a degradat, s-a transformat neincetat, contaminandu-se tot mai mult cu elemente concrete, locale ,etnice. Basmul pastreaza in astfel de forme "degradate" reminiscente din cosmologii si antropologii arhaice din tehnicile de initiere si ritualuri. Dupa cum remarca George Calinescu, basmul este "o oglindire a vietii in moduri fabuloase".
Un prim argument referitor la caracteristicilor basmului se desprinde chiar din citatul dat in cerinta eseului. Manifestat inca din antichitate, fantasticul ia nastere prin incalcarea cu buna stiinta a rationalitatii si plasmuieste o lume opusa cotidianului. "Alterarea" realitatii se face prin interferenta naturalului cu supranaturalul, prin aparitia imposibilului, a absurdului in mecanismul existentei. "Alterarea" rationalului duce la constituirea unei lumi care actioneaza dupa principii diferite de cele reale.

O categorie a fantasticului este fabulosul, care prezinta personaje sau fapte imaginare, de domeniul incredibilului. Fabulosul este specific basmului popular, specie literara, in care actiunea se situeaza inca de la inceput pe taramul imaginar, prin formula stereotipica: "A fost odata ca niciodata", semn ca peripetiile personajelor pot fi puse pe seama unor forte supranaturale. De aceea, in lumea basmului vointa omului nu cunoaste limite si nu exista contrarii care nu pot fi rezolvate.

Inspirandu-se din teme si motive ale basmelor populare, Ion Creanga le-a respectat esenta, dar le-a dat o interpretare personala, de unde si farmecul povestilor sale. Capodopera sa, "Povestea lui Harap-Alb", se incadreaza intr-o arie tematica mai larga, un ciclu al "incercarilor grele", in care eroul face ispravi iesite din comun si a caror realizare devine posibila cu ajutorul unor insotitori nazdravani sau al unor animale recunoscatoare.

Un al doilea argument privitor la trasaturile basmului ("Basmul porneste de la realitate dar se desprinde de ea, trecand in supranatural") se poate proba referindu-se la personaje, care, pe langa calitati si defecte omenesti, pot avea si insusiri supranaturale.
Dupa cum spune si G. Calinescu, "eroii basmului nu sunt doar oameni, ci si fiinte himerice si, cand intr-o naratiune lipsesc acesti eroi himerici nu avem de-a face cu un basm". Ce altceva ar putea fi acele personaje: Gerila, Flamanzila, Setila, Ochila, Pasari-Lati-Lungila, daca nu aceste fiinte himerice, create de imaginatia autorului, fara corespondent in realitate. Insa vorbirea si atitudinea lor prietenoasa ii umanizeaza si acestia amintesc de tovarasi de copilarie ai lui Ion Creanga.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.