Lumea simbolurilor

Trimis la data: 2010-02-03
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 36
Nota: 8.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Magdalena Grigore
Dimensiune: 56kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Am abordat geneza simbolismului incepind cu acele cuvinte care se adreseaza simtului auzului si care au fost intrebuintate cu predilectie de popoarele nomade sau de pastori, a caror activitate se exercita asupra lumii animale, mobile ca si ei. De aceea limbile lor sint atit de bogate in expresii de miscare. Cit despre popoarele sedentare, agricultori si intemeietori de orase, ele au valorificat, fireste, regnurile vegetal si mineral, folosind un simbolism de semne fixe ce se adresau vazului, precum scrierea, arhitectura si artele plastice, scrierea fiind ea insasi o fixare a limbajului.
Totusi, complementaritatea starilor existentei a temperat ceea ce era exclusiv in aceste caractere. Nomazii ratacitori in spatiu au practicat mai ales poezia si muzica, potrivite dupa ritmul timpului. Iar sedentarii, stabili de-a lungul timpului, s-au consacrat mai ales artelor plastice care tin de numar si de geometrie, ambele tributare spatiului. Tocmai de aceste forme spatiale ale simbolismului ne vom ocupa acum.

Cunoasterea noastra despre lume a venit in urma cercetarii consacrate de sensibilitatea noastra universului cu care dorea sa se identifice. Aceasta analogie stabilita de traditiile vechi intre microcosm si macrocosm este adevarata cheie a simbolismului figurativ ce foloseste elementele naturii pentru a exprima conceptiile spiritului. Iata de ce lumea spiritului se Teflecta in oglinda lucrurilor vizibile in imagini inversate. Vechile scrieri sacre simbolizasera aceasta umanizare a cosmosului prin figura lui Adam Qadmon al Cabalei si prin cea a Omului Universal din Islam.

Avintat, cu capul in inaltul cerului si picioarele pe pamint, stravechiul Adam lua in stapinire cosmosul, recunoscind o lume spirituala in cer, o lume psihica in zona intermediara a spatiului aerian si o lume carnala in planul terestru, conceptie mistica ce corespunde in ermetismul occidental Androginului primordial.
Aceasta notiune are meritul de a introduce in simbolism o dualitate complementara ce-i explica ambivalenta esentiala.

Caci orice simbol e susceptibil de cel putin doua interpretari opuse care trebuie sa se uneasca pentru a obtine sensul lui complet. Aceasta ambivalenta poate fi remarcata chiar la nivelul vocabularului. in ebraica, de exemplu, cuvintul shet (sarpe) are doua sensuri opuse: de temelie si de ruina, ceea ce justifica cele doua sensuri ale caduceului ermetic. In latina cuvintul altus inseamna inalt si adinc, iar cuvintul sacer inseamna sfint si blestemat. Acest lucru s-ar putea traduce geometric printr-o linie dreapta a carei directie Verticala ar fi parcursa in cele doua sensuri opuse -- de sus in jos si de jos in sus -- constatare ce-ar putea usura o definire a functiei simbolice.

Dar ceea ce ne opreste de la bun inceput in fata notiunii de ambivalenta nu este directia miscarii, ci calitatea diferita pe care o alaturam fiecareia dintre aceste directii. Caci orice gest facut de om este afectat de un coeficient considerabil de emotie si, prin urmare, fiecare zona a spatiului in care se misca el e incarcata, prin contaminare, de o calitate impresiva, potrivit cu placerea sau teama stfrnita de ea, cu obstacolele sau inlesnirile pe care le prezinta. Exista aici un complex ereditar ce ne determina sa atribuim o valoare diferita dreptei si stingii, celor aflate sus si celor de jos.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.