Lumina in opera lui Blaga

Trimis la data: 2014-05-15
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Nicuta stela
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Opera lui Lucian Blaga este simbolul autenticitatii expresioniste, este perfectiunea, acea "corola de minuni", ce imbina in sine un ansamblu al filozofiei, lirismului si mitului. Lirica lui Blaga este o constructie unica, armonioasa, monumentala prin proportii si adincimea semnificatiilor.
Metafora "luminii" este emblematica pentru opera lui Lucian Blaga, fiind inclusain titlul volumului de debut, ea sugerand cunoasterea
In poezia "Eu nu strivesc corola de minuni a lumii" lumina este folosita pentru acontempla lumea . Cu ajutorul acesteia, poetul isi realizeazarolul de creator, prin sporirea tainelor care ne inconjoara "Eu cu lumina mea sporesc alumii taina".Lumina sa fiindasemuita cu lumina lunii, care creeaza intr-un peisaj nocturn, zone de clar obscur pline de mister, capata astfel rolul de a transmite dorinta lui de a perpetua misterele, recunoscandu-se ca fiind un adept al cunoasterii luciferice.

O bifurcare, o dubla ipostaza a luminii este redata prin opozitia dintre metafora "lumina altora",cunoasterea paradisiaca, si "lumina mea",cunoasterea poetica. Enumeratia "in flori, in ochi, pe buze ori morminte" fixeaza si aprofundeazadomeniile misterului pe care poetul doreste sa-l adanceasca contemplativ.O particularitate importanta este influenta expresionismului. Acestui curent i sedatoreaza trairile sufletesti puternice, absolute exprimate in "Poemele luminii".In poezia "Lumina", lumina este privita ca descendand din lumina primordiala.

Prima strofa contine o intrebare adresata iubitei, la vederea careia tanarul poet isisimte sufletul inundat de lumina.Iubirea fiind o modalitate de comunicare cu Universul si cu Timpul Etern:"Lumina ce-o simtnavalindu-mi in piept cand te vadoare nu e un strop din luminacreata in ziua dintai,din lumina aceea-nsetata adanc de viata?"
Pe de alta parte, in"Izvorulnoptii", Blaga creeaza o atmosfera feerica a dragostei, dominata de o antiteza revelatorie, si anume a ochilor negri cu lumina, ceea ce creeaza o confuzie, dar este totodata si expresiva.

Opera este un scurt omagiu expresionistadus frumusetii iubitei, pentru el, ochii iubitei sunt "izvorulnoptii", adica originea unui fenomen ce atinge dimensiuni cosmice. Metafora noptiiconstituie centrul, in jurul caruia graviteaza intregul continut de idei. Aprofundandu-ne in adancurile operei blagiene expresioniste, oricelucru isi trage originea din opusul aparentei sale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.